• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jaktlag kräver sänkta avgifter

Uppdaterad
Publicerad

Älgjaktslaget i Hällekil anser att trycket från varg i markerna blivit för stort. Jägarna vill inte längre betala för jakten.

I Hällekil i Forshaga kommun kräver  viltvårdsområdet att kommunen radikalt ska minska den arrendekostnad som den tar ut av föreningen.

17 500 betalar jaktlaget i Hällekil varje år för att få jaga på Forshaga kommuns mark i Hällekil. För dyrt anser jägarna. Och bakgrunden är det hårda trycket från vargarna i området.

– Vi har i praktiken ingen älg kvar för jägarna att få fälla i vårt område. Vargen har tagit över jakten. Och vi vill nu att kommunen sänker avgiften. Vi föreslår att vi får betala för hur många älgar vi fäller istället, säger Hans Lindquist som är kassör i Hällekils viltområdesförening.

Jaktlaget, som jagar på drygt 1800 hektar, har  drygt 20 jägare. De har haft en tilldelning på tio älgar men i höstens jakt lyckades man fälla bara två älgar.

– Vi riskerar att tappa jägare, i synnerhet de unga. Det är få som vill betala 2 000 kronor och inte fått någon utdelning.

Forshaga kommun vill i dagsläget inte kommentera viltvårdsområdets krav.

Det hårda rovdjurstrycket i jaktmarkerna har blivit ett bekymmer för många jaktlag. På sina ställen överväger man att ställa in jakten. Och i likhet med Hällekil kommer kraven på radikalt sänkta avgifter för att få jaga.

– Det kravet finns på många håll. Och många markägare har redan sänkt arrendena, i vissa fall med upp till femtio procent, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.