• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Järvstammen inventeras

Uppdaterad
Publicerad

Sedan millennieskiftet har järv siktats i Värmland. Och nu visar den senaste forskningen att det finns en fast järvstam i länet. Men det stora rovdjurets etablering väcker inte på långa vägar lika starka känslor som vargen.

Snön ligger tung över höjderna i Nordvärmland när vi följer med naturbevakaren Per Larsson för att vittja en av de åtelkameror som placerats ut i den pågående inventeringen av järv i skogsland.

– Vi gjorde en spillningsinventering i fjol och då hittade vi fem olika individer men det är ju naturligtvis inte alla som finns. I den populationen har vi också en hona som är mor till en av de andra järvarna så vi har haft en föryngring i Värmland, säger Per Larsson.

Bakom projektet står Lantbruksuniversitetet och Grimsö forskningsstation. Det senaste året har de spårat, samlat spillning och fotograferat järv i Värmland. Och det står klart att järven har kommit för att stanna.

– Jag tror att det är vargen som gjort att järven kommit tillbaka. Vargen slår älg och gör att järven har en möjlighet att försörja sig. Precis som med örnen som också ökat i antal, förklarar Per Larsson.

– Vi har ju haft skogslevande järv förr och det är ju ett habitat som den klarar sig väl i.

Under den senaste tioårsperioden har järvstammen i Sverige fördubblats. I dag finns mellan sju- och åttahundra järvar i landet. Men trots att järven orsakar stora konflikter i renbetesland så lyser konflikterna med sin frånvaro i det värmländska skogslandskapet.

– Det är lite märkligt för järven är ju ett rovdjur och äter andra djur den också, småvilt som hare, tjäder ochs sån´t. Men det är ingen debatt om det – än, konstaterar Per Larsson.

Tror du att det kan bli debatt om det blir järvangrepp på fårflockar?

– Ja, det kan det säkert bli. Men vi har ju inte så mycket får ute på skogen och det är sällan vi har några spår ner mot bygden utan det är på skogen de rör sig mest.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.