från utställningen på museet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om utställningen och säkerhetsåtgärden i klippet. Foto: SVT

Judiska utställningen på Värmlands museum tvingas till stängd vernissage på grund av säkerhetsläget

Uppdaterad
Publicerad

På måndag öppnar en ny utställning om den värmländska judiska historien på Värmlands museum. På söndag hålls en vernissage, som brukar vara öppen för allmänheten, men som denna gång tvingas vara stängd till följd av säkerhetsläget.

– Det är tråkigt förstås, säger utställningschef Karin Åberg Waern.

Hör mer om utställningen och säkerhetsåtgärden i spelaren ovan.

Under tidigt 1900-tal fanns det en synagoga i Karlstad. En upptäckt som gjorde att museet ville ta reda på mer om länets judiska historia och arv. Nu öppnas utställningen ”Det judiska Värmland”.

Värmlands museum

– Vi har försökt hitta spår av judisk närvaro på olika platser i Värmland och försökt att skapa en bild av hur det judiska livet såg ut, säger utställningschef Karin Åberg Waern.

Utställningen är ett samarbete med det Judiska museet i Stockholm.

– För oss på Judiska museet har det varit väldigt viktigt att trycka på att den judiska minoritetens kulturarv och historia inte bara är en angelägenhet för den egna gruppen. Utan det är faktiskt en viktig del av hela Sveriges historia, säger Marcus Rist, museipedagog på Judiska museet i Stockholm, som arbetat med utställningen.

Stängd vernissage

På söndag hålls en vernissage inför öppnandet av utställningen på måndag. I vanliga fall brukar museet ha öppna vernissager. Men på grund av säkerhetsläget tvingas Värmlands museum med att ta till säkerhetsåtgärder och kommer att hålla den stängd.

– Vi har valt att ha en sluten vernissage. Jag tycker att det är tråkigt, men det kan uppstå problematiska situationer, inte mist för personalen, så då måste vi göra såhär, säger Karin Åberg Waern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlands museum

Mer i ämnet