Person häller vatten från en kanna i kök. Kaklat vägg och glasburkar syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan surrogat ersätta dagens rekorddyra kaffe? Det tror etnologen Ulrika Jäger. Foto: Rebecca Nymann/SVT

Kaffepriset rekordhögt – surrogat tänkbar lösning

Publicerad

De kraftiga prishöjningarna på kaffe den senaste tiden har fått en del kaffeälskare att fundera på andra alternativ.

Riktigt så illa som det var under tiden för andra världskriget, med ransoneringar och brist på både kaffe och andra varor är det ju inte nu, men med inspiration av krigskokboken från 1942 bjuder Ulrika Jäger sina grannar på ett blindtest med en vanlig kaffe och två surrogat. Surrogat är alltså att hon ersatt kaffe med någonting annat.

– Spännande, jag skulle säga att det faktiskt smakar gott, säger Frida Henriksson efter att ha smakar den första koppen.

Den andra koppen var faktiskt vanligt kokkaffe, och Olof Henriksson lät sig inte luras.

– Det är nästan kaffe eller så är det kaffe, säger han och skrattar.

Kaffesurrogat bättre än väntat

Den tredje koppen i blindtestet var däremot ett surrogat. Men även det var drickbart enligt grannarna vid kaffebordet.

– Det värmer på rätt sätt och det har rätt färg, men det luktar annorlunda och jag kan inte riktigt säga vad det är, funderar Per Martinsson som ändå ger kaffesurrogatet godkänt.

Vad var det då de fick smaka?

Den första var ett surrogat med rostade makaroner, det andra vanligt kokkaffe och det tredje ett surrogat med rostade gula ärtor.

Det finns många fler olika varianter på kaffesurrogat. I klippet berättar Ulrika Jäger om ytterligare varianter. Där kan du också höra vad kaffegästerna tyckte i blindtestet.

Recept på kaffesurrogat

Här är recepten på de tre koppar kaffe som grannarna i Östmark fick smaka på.

1. Hälften rostade makaroner, hälften kokkaffe; 3+3 mått till 9 dl vatten

2. Vanligt kokkaffe; 6 mått kaffe till 9 dl vatten

3. 3,5 mått rostade gula ärtor+2,5 mått kokkaffe till 9 dl vatten

Så var det under kriget

Under första och andra världskriget upphörde importen till Sverige nästan helt, genom att handelsvägarna spärrades. Kaffe, te och tobak, som var typiska importvaror till Europa, blev det särskilt stor brist på och ransonering infördes. Olika kaffesurrogat gjordes bland annat på rostat spannmål (vete, råg etc), rostad cikoriarot, rostad maskrosrot, rostade och malda fikon. Även andra växter som ekollon, dadlar, lupiner, johannesbröd och kikärtor användes. (Källor; Ulrika Jäger och Wikipedia)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.