passagerare går ombord på flyget till Frankfurt. Foto: SVT

Ny Frankfurtlinje kan vara på gång

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för Karlstad Airport förhandlar med ett flygbolag för att starta flyglinjen Karlstad-Jönköping-Frankfurt igen.

– Vi diskuterar med en operatör. Vi har ett affärscase som vi gör allt för att försöka få till stånd ekonomiskt och juridiskt, säger Mikael Lundström, ordförande i det kommunala flygplatsbolagets styrelse i Karlstad.

Men det blir knappast klart med en flyglinje förrän efter sommaren i september eller oktober, enligt Lundström.

– Om vi får ihop det här som vi håller på med, säger han.

Upphandlade BMI Regional, som trafikerade linjen gick i konkurs i mitten av februari i år. Då ställdes också flygtrafiken in. Karlstads kommun, region Värmland och Jönköping betalade för trafiken från början sammanlagt 23,8 miljoner kronor per år.

Inte tillåtet att upphandla

Enligt Mikael Lundström har de fått klara besked från regeringen att det inte är tillåtet att upphandla flyglinjen på liknande sätt nu. Något han är mycket kritisk till. Han anser att regeringen omyndigförklarar regioner och kommuner.

Mikael Lundström, ordförande i det kommunala flygplatsbolagets styrelse i Karlstad. Foto: SVT

– De bör själva få bedöma om det är regionalpolitiskt och regionalekonomiskt relevant att satsa skattepengar på att göra en upphandling. Anser de det bör de få göra det, säger han.

Tvingas flytta

Mikael Lundström säger att det finns en uppenbar risk att stora delar av landet utarmas om det inte finns fungerande flyg.

– Ett företag som finner att det inte går att flyga härifrån kan då vara tvungen att flytta sin verksamhet, säger Mikael Lundström.

SVT Nyheter Värmland har gett infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) möjlighet att svara på kritiken från Mikael Lundström. Ännu har han inte gett något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.