Projektledaren Kristine Johansson från Karlstads kommun berättar om varför de har blivit sveriges bästa friluftkommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur kommunen har uppnått rankningen i klippet. Foto: Morgan Kringstad/SVT

Karlstad är Sveriges bästa friluftskommun

Uppdaterad
Publicerad

Det var hård konkurrens mellan fem olika kommuner om vem som skulle bli utsedd till Sveriges bästa friluftskommun. Men det blev tillslut Karlstad kommun – för deras fokus på samtal med ungdomar.

– Vi är så himla glada efter allt jobb som vi har lagt ner, säger Kristine Johansson, projektledare på Karlstads kommun.

I årets upplaga var det 229 kommuner som deltog i tävlingen. Det är Naturvårdsverket, Svenskt friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening som står bakom priset för Sveriges bästa friluftskommun.

Hård konkurrens

Karlstad blev tillslut vinnare efter hård konkurrens mellan fem kommuner.

– Man vill ju bara fira med alla medborgare och alla kollegor som har lagt ner ett jättejobb med friluftslivet, säger Kristine Johansson

Dialog med ungdomar

Det som utmärkte Karlstad kommun var enligt Naturvårdsverket deras arbete med att skapa mötesplatser i naturen i närheten av ett socioekonomiskt utsatt och mångkulturellt bostadsområde. Det här gjorde man bland annat genom dialoger med ungdomar.

– Friluftslivet är ju något för alla och alla kan utöva det, vi jobbar jättemycket med tillgängligheten för alla att kunna ta sig ut, säger Kristine

I videon hör du Kristine Johansson, projektledare i Karlstad kommun berätta om hur det var att bli Sveriges bästa friluftskommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.