Karlstad bantar sockermängden

Uppdaterad
Publicerad

Lättmargarin i stället för smör har gjort många föräldrar i Karlstad kommun upprörda. Men det är inte bara fett som kommunen nu drar ner på inom förskolor och skolor, utan även socker.

Varm choklad och sötad yoghurt till frukost eller glass när barnen fyller år. Det är några av de saker som förskolor och skolor i Karlstad kommun nu inte längre ska ge barnen.

– Vi har valt att ta bort exempelvis chokladdryck eftersom man tillsätter onödigt socker. Istället får barnen lättmjölk. Och så har vi naturell yoghurt och fil som de får tillsammans med bär, säger Mats Eliasson, koststrateg inom barn- och ungdomsnämnden i Karlstad.

Får äta sylt till pannkakor

Karlstad kommun har uppdaterat sin kostpolicy vilket innebär att man ersatt Bregott och standardmjök med lättmargarin och lättmjölk. Den nya policyn säger också att sockret i kommunens förskolor och skolor ska minimeras. Men att sockret ska minimieras innebär inte att allt socker ska bort.

–Det är självklart att de får sylt till pannkakor. Det serveras ju inte varje dag så det är inga problem, säger Mats Eliasson.

Samtidigt visar nya siffror från elevhälsodatabasen att antalet 10-åringar i värmland som lider av övervikt och fetma har ökat de senaste tre åren. Förra året var 30 % av de värmländska tioåringarna överviktiga.

– Vi har en oerhört oroande utveckling av övervikt och fetma i Värmland. Vi ser att den stadigt ökar, säger Lisbeth Eng Kraft, länssamordnare elevhälsan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.