Klimatförändringarna innebär stora utmaningar för Karlstad. Stadens läge vid Vänern, mitt i Klarälvens delta, är mycket utsatt. Enligt SMHI:s nya rapport väntas nederbörden väntas öka med 20 procent, i ett ”värsta-scenario” ända upp till 40 procent,
– Det är ju inte bara det att det kommer att falla mer regn, utan det kan också bli mer extrem nederbörd, säger Anna-Karin Klasa, klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen.
– Det blir ökad risk för ras och skred, och så översvämningar naturligtvis.
Bygger barriär
Nu rustar Karlstad för att skydda bostäder och viktiga samhällsfunktioner. Nästa höst drar bygget igång av den u-formade barriär som ska skydda Centralsjukhuset från Klarälven strax intill.
– Ifall sjukhuset skulle bli översvämmat och sluta fungera kan det krävas en evakuering, och det får väldigt stora följder, säger Anna Sjödin, översvämningssamordnare på Karlstad kommun.
Även Arvika rustar
Och det är inte bara Karlstad som rustar. I Arvika inleddes tidigare i höstas bygget av den första av de tre dammar som ska skydda staden när Glafsfjorden stiger. Kostnaden beräknas till upp mot 100 miljoner kronor.
På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som hanterar ansökningarna av statsbidrag för åtgärderna märker man att allt fler kommuner nu tar klimatförändringarna på största allvar.
– Ja, det ser vi i ansökningarna. Det kommer in fler projekt, och ganska stora också, säger Erik Bern, handläggare för naturolyckor på MSB.
Bro planeras
I Karlstad väntar nu flera stora satsningar. Förutom invallningen av Centralsjukhuset byggs även en barriär vid inloppet till Inre hamn för att säkra de nya bostadsområdena där när Vänern stiger.
Dessutom planeras en bro med en stängningsbar dammlucka norr om staden för att skydda mot höga flöden i Klarälven. Totalt handlar det om minst 80 miljoner kronor i investeringar för att klara det nya klimatet.
– Vi räknar med att det är upp till åtta gånger mer lönsamt att investera än att hantera skador i ett akut skede, plus alla kostnader för det som måste byggas upp igen, säger översvämningssamordnaren Anna Sjödin.
– Även om kostnaden är hög är det oftast mer lönsamt att satsa på förebyggande åtgärder.