Karlstad Universitet går ut med ny informationsfilm mot fusk på Högskoleprovet. Foto: KAU

Karlstad universitet försöker stävja fusk på högskoleprovet

Publicerad

Visste du att fusk är straffbart? Den frågan ställer Karlstad universitet i en ny informationsfilm inför högskoleprovet på sin hemsida.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att vi försöker stävja fusk på alla sätt och vis vi kan, säger Helena Pallin från universitetet.

1 604 personer i vårt område har anmält sig att göra vårens upplaga av högskoleprovet idag. Något färre än tidigare år, en utveckling som pågått under flera år nu.

– Dels är det lite mindre barnkullar i studieålder nu, sedan är det högkonjunktur vilket gör att det är lättare att få jobb och färre känner sig benägna att studera, säger Helena Pallin som är enhetschef vid Karlstad universitet.

Hårdare tag mot fusk

Under flera år har det varit problem med att studenter fuskar vid prov, något som har granskats bland annat av SVT:s Uppdrag Granskning och har lett till att flera personer har dömts.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt med fusk. Vi har inget fall med avstängda elever här i vårt område på grund av härvorna – men däremot tycker jag att det som händer när du fuskar är att du tar plats från någon som förtjänat den. Det är stor risk att vi urvattnar hela antagningssystemet om man kan köpa sig en plats, säger Helena Pallin.

Riskerar fängelse

1 604 personer är anmälda till provet i vårt område Foto: Henrik Montgomery/TT

För att stävja fusket har man vid Karlstad universitet obligatoriska utbildningar och en ansvarsförsäkran från personalen som jobbar med proven. Filmen på hemsidan är också en del av informationen till eleverna kring konsekvenserna av fusk. Där står att fuskare riskerar att bli polisanmälda, att få böter eller fängelse och att bli avstängda.

– Så fort man pratar med folk utanför högskolevärlden om högskoleprovet så får man höra att ”det är ju så mycket fusk”. Det ger en dålig bild av provet och riskerar förstöra för de som verkligen behöver provet för att studera vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.