Till vänster: ett uppslag ur Roger Borgelids bok om skidspår. Till höger: en man (Roger Borgelid) iklädd keps och glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet avslöjar Roger Borgelid vilket som är hans drömspår, om han trots allt tvingas välja ett. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Karlstadfotograf visar Sveriges härligaste skidspår i ny bok

Publicerad

Nu släpper Roger Borgelid sin bok Drömspår – Sveriges härligaste längdskidåkning. Det är en bok som handlar om skidspåren bortom elljusspår och konstsnöslingor. Han är en välmeriterad och prisbelönad naturfotograf. Nu vill  han inspirera skidåkare att upptäcka platser där skidåkningen blir magisk.

Bilderna är förföriskt vackra, om man gillar vinter och snö. I boken tar han med sina läsare till Hemavan och Tärnaby. Han berättar om Funäsfjällen, Grövelsjön och Lofsdalen men provåker även skidspår i Värmland.

Har han hittat sin favorit?

– Det är väl som att försöka välja vilket av sina barn man älskar mest, säger Roger och ler brett.

En ”cocktail-skidåkare”

Han beskriver sig själv som ”cocktail-skidåkare”. Han har ingen pulsklocka och åker aldrig på tid.

– Jag tycker om att åka skidor i mars när det är kallt i snön och varmt i solen. Jag är ute för att det är härligt, säger han när vi träffas i skogen bredvid Sisu-spåret i Forshaga.

På tjärade träskidor

Här föddes hans kärlek till längdskidåkning någon gång i slutet av 70-talet, en tid när man fortfarande åkte på tjärade träskidor. Nu har han testat många mil av välpreparerade skidspår och i boken visar han vägen till det han kallar Drömspår.

– Jag ville göra en bok om någonting som jag brinner för, något som jag har passion för, och för mig finns det inget härligare än att åka längdskidåkning.

I klippet avslöjar Roger Borgelid vilket som är hans drömspår, om han trots allt tvingas välja ett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.