Karlstads kommun kritiseras för långa bygglovstider

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbyggnadsnämnden i Karlstad tar alldeles för lång tid på sig att hantera bygglovsärenden, det framgår efter Justitieombudsmannens inspektion i oktober förra året. En del ärenden hade inte avslutats efter flera års handläggning, trots att Plan- och bygglagen säger att kommunen ska meddela sitt beslut inom tio veckor.

Under inspektionen granskade Justitieombudsmannen, JO, dels slumpmässigt utvalda bygglovsärenden i Karlstads kommun, men också de äldsta ärendena där beslut fortfarande inte har meddelats. Vid tillfället för inspektionen pågick 300 ärenden om bygglov och tre om förhandsbesked. JO hittade ett flertal ärenden där handläggningen hade avstannat eller inte ens påbörjats.

Får inte förlänga handläggningstiden

Enligt plan- och bygglagen ska bygglovsärenden handläggas inom tio veckor från det datum när den fullständiga ansökan kom in till kommunen. JO skriver i sin rapport att tidsfristen kan förlängas med tio veckor om det är nödvändigt på grund av utredningen i ärendet, men att stadsbyggnadsnämnden inte kan förlänga handläggningstiden med hänsyn till arbetssituationen.

”Att ärenden hänger i aktskåpet utan åtgärd i upp till tolv veckor efter att de bedömts vara kompletta är givetvis inte acceptabelt”, skriver JO i sitt protokoll.

Svarar på kritiken

I ett pressmeddelande har Karlstads kommun svarat på kritiken om de långa handläggningstiderna som framkommer efter inspektionen.

– Karlstad är mitt uppe i en högkonjunktur med tillväxt och hårt tryck på stadsbyggnadsnämndens verksamhet som följd. Det var ännu ett rekordår som passerade 2018, vilket tyvärr får konsekvenser på handläggningstiderna, säger tillförordnad bygglovschef Niklas Svensson.

Han säger också att kommunen under flera år har arbetat med effektivisering och utveckling av arbetssättet och att rapporten från JO ger bra vägledning i vad de bör arbeta vidare med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.