Karlstads kommun samtalar med flera företagare om Skutberget

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppger Karlstad kommun att det förs diskussioner med flera privata aktörer som vill vara med och utveckla friluftsanläggningen Skutberget. Stängningen av motionscentralen har mött stor kritik och framtiden är fortfarande oviss.

Det blåser kalla januarivindar när vi besöker Skutberget i Karlstad och det som möter besökare till motionscentralen är en låst dörr. Den sista december upphörde verksamheten efter att Karlstads kommun valt att inte förlänga kontraktet med hyresgästen First Camp. Men nu säger kommunledningen att de samtalar med flera privata aktörer som vill vara med och utveckla Skutberget.

– Det finns flera intresserade entreprenörer som vi för diskussioner med och när vi har ett bra resultat så kommer vi presentera det, säger Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Karlstad.

När kan det bli?

– Det kan jag inte svara på just nu men vi hoppas det blir nu under våren, säger Johanna Larsson.

Hemliga diskussioner

Med vilka, eller hur många, kommunen samtalar med vill Johanna Larsson inte berätta. Enligt henne tittar kommunen på en helhetslösning som ska locka fler personer, i alla åldrar till friluftsanläggningen. I ett tjänsteyttrande från i våras nämns kallbadhus och spa som exempel på hur området kan utvecklas men än finns inga konkreta planer och det är oklart om det fortsatt kommer finnas en motionscentral med inomhusträning och pool.

– Det jag kan säga är att det inte kommer att se som det gör idag. Den här motionscentralen byggdes för 40 år sedan och större delen är omklädningsrum men idag åker inte människor ut och tränar och sedan går och duschar utan man åker hem och duschar, säger Johanna Larsson. Det är sorgligt med det här läger att vi inte kan utnyttja det på ett bättre sätt, 22 procent här inne är gjort för aktiviteter, fortsätter hon.

Stort renoveringsbehov

Byggnaden från 1971 har omfattande renoveringsbehov – och alltför kostsamma – enligt kommunen, men stängningen av motionscentralen har mött stor kritik, bland annat från motionärer. Än finns ingen sammanställd siffra för hur många som nyttjat anläggningen 2016 men år 2015 var det omkring 3000 personer som betalade dagsentré för att komma in och träna och/eller basta på motionscentralen och det såldes omkring 200 klippkort och lika många årskort eller halvårskort .

Aktiviteter för barn och unga

Men nu vill kommunen att friluftsområdet ska bli ännu mer attraktivt och att det ska skapas aktiviteter som riktar sig till barn och ungdomar. 600 000 kronor per år lägger kultur- och fritidsnämnden mellan 2017 och 2019 för åtgärder på området. Men att fortsätta driva motionscentralen tills en ny privat aktör finns på plats var inte möjligt, menar Johanna Larsson.

– Det skulle kosta 2,5 miljoner för oss som vi då skulle få som underskott så vi är helt enkelt tvunga att stänga motionscentralen. Annars skulle vi få hitta andra lösningar inom vår verksamhet och det handlar om fritidsgårdar, bibliotek och seniorernas hus vilket är viktig verksamhet, så jag tycker ändå att vi har prioriterat rätt, säger Johanna Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.