Enligt Rauf Ahmadi har har Islamiska kulturföreningen funnits i Karlstad i över 23 år. De har bytt samlingslokal för sina böner och träffar ja, hur många gånger är det nu?
– Hm...15, 16 gånger jag har tappat räkningen, säger föreningens ordförande Rauf Ahmadi.
Han visar runt i huset på Herrgårdsgatan ett stenkast från domkyrkan. Lokalerna som tidigare varit kontor ska så småningom ska bli bostäder, men, tills vidare hyr fastighetsägaren CIAB ut till föreningen. Mycket arbete återstår fortfarande, men de är många som samlas och hjälps åt.
Större lokal
Islamiska kulturföreningen väntar just nu på svar från kommunen om de ska få bygga en samlingslokal och moské på Rud i Karlstad. Förslaget har väckt starka protester och i väntan på ett politiskt beslut senare i vår flyttar föreningen alltså sin verksamhet in till centrum. Flyttlasset går i slutet av februari.
– Vi är jätteglada för den här lokalen är större än den gamla, säger Sadik Askar, 34 år som brukar besöka moskén efter jobbet.
Rauf Ahmadi beskriver moskén som en informationscentral för muslimer i alla åldrar. I dag söker sig människor från ungefär 35 länder till den nuvarande lokalen på Kronoparken. De flesta kommer för att be och träffa vänner och barnen kan få läxhjälp.
74 årige Khaled Ezzet, ursprungligen från Bagdad är på plats för att hjälpa till med renoveringen. Han en av de flitigaste besökarna i moskén på Kronoparken.
– Jag kommer varje dag, fem gånger. Viktigast är fredagsbönen, säger han.
”Vi vill ha frid och fred”
Khaled Ezzet och några andra män bär ut trasiga gipsskivor och annat skräp från renoveringsarbetet. Sedan tar de en paus med ett parti biljard i rummet som ska bli aktivitetsrum åt de yngre. Vid bordet träffar jag Imamen Bouazza Alhabib och jag undrar vilket som är hans viktigaste budskap just nu?
– Mitt budskap till människor i allmänhet och karlstadsborna i synnerhet är att vi muslimer inte vill annat än att göra gott och samarbeta. Vi vill ha frid och fred. Vi vill uppfostra våra barn och unga till att respektera det här landet och göra goda gärningar. Vi vill göra gott och integreras på ett positivt sätt i samhället.
– Det är viktigt att vi jobbar tillsammans och försöker lösa det här. Det här är inget hus till mig eller till dig, det är till hela samhället , säger Rauf Ahmadi.