Äldre dam och sjukgymnast tittar på varnadra. Sitter i ett kök. I ena hörnet står en skärm uppställd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Laila Söderberg, snart 80 år, om hur hon blivit hjälpt av träningsappen och hur hon ser på att vården blir mer digitaliserad. Foto: SVT

Karlstadutvecklad träningsapp hjälper Laila, 79, till bättre hälsa

Publicerad

Den nyss prisade tränings- och habiliteringsappen Habbie är utvecklad i Karlstad. För Laila Söderberg, som snart fyller 80, har den digitala rörelsehjälpen gett god effekt.

I ett hörn i köket hemma hos Laila Söderberg i Karlstad, sitter en skärm uppsatt med en träninggsapp som är programmerad med övningar som ska passa just henne, specifikt utformade av en fysioterapeut.

– Jag tränar armar, ben, fötter och höfter, berättar Laila, som snart fyller 80 år.

Se en bit av Lailas träningspass i klippet ovan.

Prisad app

Appen prisades nyligen i kategorin digital teknik i Digital Well Award som uppmärksammar svenska initiativ inom så kallad health tech. Den används i dagsläget bland annat i kommunal och regional verksamhet i olika delar av landet.

Fysioterapeuten Jeanette Karlsson som jobbar med hemrehabilitering i Karlstad har varit med och utformat appen.

– Man blir speglad i det man gör, man ser sig själv och en digital sjukgymnast vilket gör att man interagerar. Om man kan göra tekniska hjälpmedel på det här sättet, är det en win-win, säger hon.

Utmaningar med digital träning

Vad ser du för utmaningar med att träna på det här sättet?

– Det är att vi sjukgymnaster eller arbetsterapeuter ska se att patienten gör sina övningar på rätt sätt och att det fungerar bra. Men det finns bra sätt att kommunicera på.

Efter ett träningspass kan användaren skatta hur träningen gått.

– Då ser vi på våra datorer på jobbet att patienten tränat och hur det varit. Det går också att pinga oss, eller spela in röstmeddelanden, så det är rätt snabb kommunikation, säger fysioterapeuten Jeanette Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.