Bild i tre delar: En karta över Värmland med röda, gula och gröna markeringar för kommuner baserat på hur de ställer sig till kärnkraft, ett kärnkraftverk och Henrik Frykberger (M), kommunstyrelseordförande i Sunne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Frykberger (M) är principiellt positiv till kärnkraft i Sunne men tycker inte att sådana saker ska bestämmas lokalt. Foto: SVT

Kartläggning: Så tycker kommunalråden i Värmland om kärnkraft på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelseordförandena i Filipstad, Sunne, Kristinehamn och Årjäng är positivt inställda till att bygga kärnkraft i kommunen, om möjligheten skulle uppstå.

Resterande säger nej eller vill inte ta ställning i SVT Nyheter Värmlands enkät.

Regeringen har tagit första steget till lagändringar som kan möjliggöra att kärnreaktorer byggs på fler platser än där de står idag. Förslaget är nu ute på remiss och Säffle är den enda kommun som – ”slumpmässigt” – valts ut som remissinstans. Från kommunstyrelsens ordförande, Dag Rogne (C), är svaret på frågan ett solklart nej.

TT har tidigare frågat runt bland Sveriges kommuner om deras inställning till kärnkraft. Långt ifrån alla svarade, men Kristinehamn och Årjäng sa ja. Nu kommer svaren från samtliga kommunstyrelseordförande i Värmland, där det visar sig att även Christer Olsson (M) i Filipstad och Henrik Frykberger (M) i Sunne säger ja.

”En ingenjörsfråga”

Men det är inga tvärsäkra ja, utan mer principiella. Och Henrik Frykberger i Sunne tycker inte ens att han borde ha något att tycka till om i frågan. Ett kommunalt veto, likt det som finns för vindkraft och som har stoppat flera vindkraftsbyggen, vill han inte se.

– Det är en ingenjörsfråga. Det kan inte vara upp till en lokalpolitiker, säger han.

I Kil låter det tvärtom: det folkliga motståndet skulle bli för stort, tror Socialdemokraten Anders Johansson.

Se mer i klippet ovan.

Vill inte svara

I Hagfors, Storfors och Torsby vägrar politikerna ta ställning.

– Kommer frågan får man ta ställning då, säger Jens Fischer, kommunstyrelseordförande tillika kommunalråd i Hagfors.

Så svarade kommunstyrelseordförandena

Fråga: Är du positiv till att bygga kärnkraft i kommunen om möjligheten skulle uppstå?

Arvika, Peter Söderström (S): Nej. Farligt att utvinna, farligt att anrika samt farligt att slutförvara. Behovet av kärnkraft är också sannolikt större i södra Sverige. 

Eda, Hanna Andersson (M): Nej, kommunen har inte utrett möjligheten av etablering av kärnkraft i Eda kommun så som vi exempelvis gjort vid eventuell etablering av vindkraft genom att ha tagit fram en vindbruksplan. Vi har inte diskuterat frågan politisk i varken partiet eller i majoriteten eftersom det inte är en lokalpolitisk fråga i första hand.    

Grums, Malin Hagström (S): Nej. Vi arbetar i dagsläget med andra former av energikällor i kommunen. Jag ser i dagsläget inte var det i kommunen kan vara lämpligt med ett kärnkraftverk även om det är SMR, vilket kanske inte ens är aktuellt utan ett storskaligt kärnkraftverk. Tänker att det är rimligt att eventuell utbyggnad sker i eller vid dagens befintliga kärnkraftverk. 

Hagfors, Jens Fischer (OR): Det är inget vi har diskuterat. Kommer frågan får man ta ställning då.  

Hammarö, Solweig Gard (S): Mitt svar är nej. Upplever att det idag inte finns tillräckligt säkerhet med slutförvaringen. En annan aspekt är eventuella hot att driva kärnkraftverken, tänker på terrorism och krig. 

Filipstad, Christer Olsson (M): På det förenklade sätt som din frågeställning är gjord så blir mitt svar ”ja”. Jag är positiv till utbyggnad av kärnkraften, eftersom Sveriges behov av fossilfri energi som inte är beroende av väder och vind är stort och kommer att öka. Din frågeställning om att säga ja eller nej till byggande av kärnkraftsverk i Filipstads kommun är dock inte så enkel att svara på. Det kräver noggranna utredningar och analyser innan det beslutas om var i landet som det är lämpligast att bygga ”ny” kärnkraft. 

Forshaga, Per Lawén (S): Nej. I kommunens nya översiktsplan finns ingen mark som är lämplig eller utpekad för ett sådant behov. Inom Forshaga kommun har vi privata vattenkraftverk som idag generar ungefär 130 GWH i årsproduktion. Vi har också en privat solenergipark och vi har planer på att uppföra en kommunal solenergipark. Sannolikt finns inte heller kapacitet i nuvarande elnät samt det skulle behöva enorma mängder kylvatten som inte är lämpligt för våra insjöar. Frågan är därför inte aktuell för Forshaga Kommun i nuläget.

Karlstad, Linda Larsson (S): Nej, det är vi inte intresserade av. Kärnkraft är viktigt del i vår elförsörjning men bör avvecklas på sikt till förmån för mer miljövänliga alternativ. 

Kil, Anders Johansson (S): Svaret är nej. Inte positivt inställd att bygga kärnkraft i vår kommun. Skulle bli ett motstånd från befolkningen. Vem vill bo bredvid ett kärnkraftverk. Tror mer på att bygga ut kärnkraft där det idag redan finns, tex Oskarshamn, Forsmark och Ringhals. Där finns ju redan en förankring bland de boende och en uppbyggd säkerhetskontroll. Om vi nu är bredda att betala ett högt pris för elen. Kärnkraftsel är dyrare än sol och vind. Tyvärr är de ingen quickfix att bygga kärnkraft heller. Regeringen borde satsa mer på att få till den havsbaserade vindkraften. Det finns många ansökningar om att få etablera och skulle kunna på kortare tid ge oss den energin som vi behöver i den närmaste framtiden. Att regeringen borde ge stöd till kommuner att bygga solcellsanläggningar vore ju också bra. 

Kristinehamn, Lars Nilsson (S): Det är många ställningstaganden i denna fråga, jag tycker att om det skulle visa sig att det finns ett intresse av att bygga ny kärnkraft i Sverige, så är det fel att säga nej innan frågan utretts och alla konsekvenser kommit på plats. Vi behöver antagligen en mycket större produktion av el i Sverige och Europa. Sverige har under en längre tid producerat billig el, men drivs upp prismässigt av en mindre och dyrare produktion i övriga Europa. Detta kanske kan leda till att det är lönsamt och behovsmässigt att bygga ny kärnkraft. Om vi ska ha ny kärnkraft så ska naturligtvis de kommuner som har bäst förutsättningar finnas med i utredningen av lokalisering. Lars Nilsson förtydligar att hans svar ska tolkas som ”ja”, reds. anm.

Munkfors, Mathias Lindquist (S): Nej. 

Säffle, Dag Rogne (C): NEJ!

Storfors, Eva-Lotta Härdig Eriksson (S): En intressant fråga som jag i dagsläget inte kan svara på, då frågan inte kommit upp för beredning. Så det blir varken Ja eller Nej på frågan. 

Sunne, Henrik Frykberger (M): Rent principiellt så har inte jag något emot det nej. Det är ingen fråga som vi har diskuterat vare sig inom partiet eller styret så det får du ta som mitt personliga svar. Var sådana komplexa anläggningar ska placeras är annars inte en politisk fråga anser jag. Det måste avgöras av de ingenjörerna som kan bedöma var det är möjligt och ger störst systemeffekter i nät och samhälle. Är knappast en fråga som bör avgöras av lokalpolitiker. Jag vill ha en stabil kraftproduktion som kan leverera el 24/7/365 oberoende av väder och oroligheter i vår omvärld. Samt i tillräckligt stora volymer med ett internationellt konkurrenskraftig pris för att ge vår tunga industri en fördel. Hur det ska konstrueras lämnar jag till civilingenjörer att avgöra. Vi klarade det som land tidigare, det borde rimligen inte vara svårare idag heller om bara politiken låter bli att leka civilingenjör och själva ska bestämma hur. 

Torsby, Peter Jonsson (S): Jag har inte tagit ställning riktigt till vad det skulle innebära för vår kommun, men är mycket tveksam till det. Peter Jonsson förtydligar att hans svar ska tolkas som ”tar inte ställning, reds. anm. 

Årjäng, Jonas Ås och Stefan Moberg (KD): Ja. Anser att den förberedelseprocess som föreligger ett sådant beslut är trygg. En mängd olika hänsyn tas och ingår i denna process. Vi anser även att ett sådant tänkt beslut ska fattas med bred enighet över partigränser. Jonas Ås är kommunstyrelsens ordförande men delar kommunalrådsposten med Stefan Moberg och de väljer själva att svara gemensamt, reds. anm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.