KAU forskar fram billigare solceller

Publicerad

Samtidigt som arbetet med att rädda solcellstillverkaren SweModule i Glava går vidare, pågår forskning på Karlstads universitet för att få fram billigare och mer konkurrenskraftiga solceller.

90 % av världens solceller är av kisel och Karlstads Universitet har just fått drygt 3½ nya miljoner att forska för. Projektet fokuserar på ny teknik inom solcellstillverkning och ska pågå under tre år inriktat på industrier och produktion, kanske rent av i Värmland.

– Mitt mål är att öka effektiviteten hos solcellerna genom att få bort defekter i kiseln, säger Markus Rinio, professor i förnybar energi vid KAU, med inriktning på solcellsteknik.

Kiseln blir solcell, solcellen utsätts för solsken och elektricitet alstras. När kiseln förbättras kan solcellerna ge mer energi.

– Genom forskningen vill vi locka industrin och kanske till och med industrier, som inte ens vet att de skulle kunna bidra till solcellstillverkningen. Vi har redan ett företag i Värmland, som kan tillverka solcellsmoduler, säger Markus Rinio.

– Vår forskning är så nära den praktiska tillämpningen, att jag övertygad om att resultaten kommer att slå igenom i tillverkningen redan under den här projekttiden, det vill säga inom 2-3 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.