Det är en skrivare, som skriver ut former i metall direkt från datorn. Forskningen kommer att kunna ge fördelar för den värmländska metallindustrin. AT-LAB på Karlstads universitet blir det första laboratoriet i landet med en sådan här 3D-skrivare.
– Universitet ska både ha utbildning och forskning, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialteknik vid KAU.
– Den här nya tekniken gör att vi kan utveckla vår forskning, men vi vill också erbjuda regionens industrier den här teknologin. Om industrin inför den här tekniken, kommer de också att behöva personal. Med hjälp av den nya 3D-skrivaren kommer vi att kunna utbilda studenter för arbete inom industrin i länet.
– Den här skrivaren är inte så bra för gamla konstruktioner, säger Göran Karlsson, adjunkt vid KAU och kontaktperson för 3D-skrivarprojektet.
– Den är däremot bra för nya konstruktioner, där den kan spara material genom att inte göra massiva detaljer. Om en produkt görs ihålig kan man spara in på material, tid och pengar.
Intressant för värmländsk industri
En fint lager metallspån formas av en laserbrännare i 3D-skrivaren och så byggs en detalj upp lager för lager. En fem centimeter lång flasköppnare i metall till exempel tar fyra timmar att tillverka. Men flera exemplar kan göras samtidigt och maskinen sköter sig själv. Det metallspån som används i skrivaren skulle kunna vara en produkt för värmländsk tillverkning och därför är den här tekniken extra intressant för industrier här.