• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Christian Karlsson förklara varför han och hans bror lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia. Foto: Ulrica Olsson, SVT.

Kevinfallet: Utpekade bröderna kräver ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Som barn beskylldes de för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika. Tjugo år senare friades bröderna från misstankarna efter avslöjanden om allvarliga brister i polisutredningen. Nu begär Robin Dahlén och Christian Karlsson att regeringen av nåd ska betala dem ersättning för deras lidande.

Efter att bröderna 2018 friades från misstankarna begärde de skadestånd på tio miljoner kronor vardera. Men det blev nej från Justitiekanslern (JK), eftersom det gått för lång tid.

– Det drabbar dem oerhört hårt. Med tanke på de mycket långtgående skador de drabbats av är det inte rimligt att de inte kan begära skadestånd med hänvisning till preskription, säger Alparslan Tügel, ombud för Christian Karlsson.

Alternativen för bröderna har varit att antingen begära att regeringen av nåd, ex gratia, ska betala dem ersättning, eller att stämma staten. Nu kan TT berätta att bröderna och deras ombud under fredagen lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia.

”Lidit oerhört”

– Både under polisutredningen och efteråt har bröderna lidit oerhört över de felaktiga handlingarna och felaktiga utpekandet av dem som ansvariga för Kevins död, säger Alparslan Tügel och fortsätter:

– Justitiekanslern säger att det är försent att inkomma med ett skadestånd tjugo år senare, eftersom det preskriberas redan efter tio år. Men då ska man komma ihåg att detta uppdagades först efter att preskriptionstiden har löpt ut, så bröderna har inte haft någon som helst möjlighet att kunna begära skadestånd under tiden de hade rätt att göra det enligt lagen, säger Alparslan Tügel.

I augusti 1998 förlorade den fyraårige pojken Kevin sitt liv. Men händelsen skulle också beröva bröderna på en normal uppväxt. En vecka efter att Kevin hittats död förhörde polisen de båda pojkarna, då fem och sju år gamla, för första gången. Det skulle bli många och långa förhör till de kommande veckorna.

Ett av de sista är över 4,5 timmar långt och den äldste pojken säger 61 gånger att han inte vill eller orkar mer. En analys har också visat på en hög andel ledande frågor och att hela nio olika gärningsmän pekades ut av pojkarna.

Stora brister

Detta till trots hade polisen bestämt sig och pekade i mitten av oktober samma år ut pojkarna som skyldiga till Kevins död. Ingen rättslig prövning gjordes av deras skuld.

Tjugo år senare beslutade chefsåklagare Niclas Wargren att avskriva bröderna från ärendet. Efter granskningar i SVT och DN som visat på stora brister i utredningen från 1998 hade förundersökningen öppnats på nytt. Den nya utredningen kom fram till att det inte finns några bevis för att pojkarna var inblandade eller ens närvarade när dödsfallet inträffade. Det är till och med tveksamt om Kevins död ens berott på ett brott, konstaterade åklagaren.

Efter att JK i juli förra året meddelade att bröderna inte hade rätt till skadestånd gick Advokatsamfundet ut och sade att det kan finnas skäl att se över om det behövs en lagändring när det gäller preskriptionstiden i detta och liknande fall. Eftersom bröderna var barn och inte kunde prövas som straffmyndiga gick de miste om möjligheten att vidta olika preskriptionsbrytande åtgärder, som att överklaga en dom.

– Jag tycker nog att det är en fråga det behöver göras en översyn kring, exempelvis inom ramen för en utredning för att se över om det behövs en lagändring, sade Mia Edwall Insulander då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.