Toleransprojektet drivs i ett 60-tal skolor i Sverige däribland Sannerudsskolan i Kil. Elever och lärare från Sannerudskolan i Kil har i tre år rest till Polen som en del i Toleransprojektet. I resan ingår tematräffar innan resan och redovisningar efteråt.
– Vi har sett bra effekter på de elever som varit med hittills. De tänker nya tankar och mötet dem emellan skapar broar mellan grupper som annars aldrig skulle ha mötts. Det vi märker mest är att de får en ökad tolerans mot grupper de har haft fördomar mot tidigare, säger de två lärarna vid Sannerudsskolan, Kent Gustafsson och Jens Tollskog, som också är projektledare i Kils kommun.
Utökning av projektet
Lärarna undersökte möjligheterna till en utökning av projektet och fick ett bidrag på 430 000 kronor från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF.
– Vi sökte för Bosnien och Israel och hade blivit tacksamma för att kunna genomföra en av resorna. Nu beviljades vi bidrag till båda, det är helt fantastiskt, uttalar sig lärarna i ett pressmeddelande.
Jämförelse med Polenresan
Eftersom det är ett pilotprojekt har lärarna tänkt sig att ungdomar upp till 20 år som tidigare har genomfört en resa i Toleransprojektet ska bilda en testgrupp för att kunna göra jämförelser med Polenresan. Resorna till Bosnien och Israel ska genomföras i höst.
– Vi undersöker om Bosnien kan vara ett alternativ till Polenresorna inom Toleransprojektet medan resan till Jerusalem mer är tänkt som en fortsättningskurs för elever som gjort resan till Polen, förklarar Jens Tollskog.
Polenresan kommer att bli av som vanligt i mars med elever från skolan.