En tävlande stöter kula och den landar en bit bort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Evelina Olsson slår personbästa för längdhopp i klippet. Foto: Victor Moberg Gustafsson/SVT

Kils AIK firar 100 år med mångkamps-SM

Publicerad

SM i mångkamp äger rum på Sannerudsvallen i helgen. Deltagare i alla åldrar tävlar i bland annat längdhopp, kula och gång. Det finns även några tävlande värmlänningar att hålla ett extra öga på.

I år fyller Kils AIK 100 år och Sannerudsvallen fyller hälften så mycket. För att fira ansökte Kils AIK om att få anordna mångkamps-SM.

– Det har varit jättemycket arbete, men det har varit roligt. Vi har planerat det här i två år, säger Hanna Westlund, ordförande för Kils AIK.

En av de tävlande är den lokala värmlandsbon Evelina Olsson som slog personbästa i längdhopp under lördagen.

– Det gick jättebra, personbästa och jag är jätteglad.

Fakta: Mångkamp

I mångkamp tävlar de aktiva i flera olika grenar – utomhus sju för damer och tio för herrar, inomhus fem för damer och sju för herrar – i en bestämd ordning.

I mästerskap tävlar herrar i tiokamp (dag 1: 100 m, längd, kula, höjd, 400 m; dag 2: 110 m häck, diskus, stav, spjut, 1 500 m) och damer i sjukamp (dag 1: 100 m häck, höjd, kula, 200 m; dag 2: längd, spjut, 800 m).

Resultatet i varje gren omvandlas till poäng efter en fastställd tabell. Högst totalpoäng vinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.