Kommunals Marianne Johansson i en intervjusituation framför ett tält med texten Kommunal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kommunal i östra Värmland berätta om hur de ser på att vissa kommuner i Värmland inte bekostar arbetskläder till sin personal. Foto: SVT

Kläder till personal i förskolan – så gör de värmländska kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Storfors är nu den enda kommunen i Värmland som inte bekostar arbetskläder till personal inom förskolan.

Samtidigt skiljer sig lösningarna åt mellan kommunerna, visar SVT:s enkätundersökning.

Storfors kommun har tidigare bekostat kläder till personal i förskolan men sedan flera år är stödet indraget av ekonomiska skäl.

”Vi har en dialog med facket där vi lyfter frågan kontinuerligt eftersom båda parter önskar arbetskläder”, skriver Annelie Izindre, verksamhetschef för skolan i Storfors, i ett mejlsvar till SVT Nyheter Värmland.

Facket trycker på för att få en förändring

”Vi lyfter frågan om arbetskläder vid varje samverkansmöte och får till svar att det inte ryms inom budgeten i nuläget. Vi kommer att fortsätta lyfta frågan”, skriver Sara Mäenpää, ledamot i fackförbundet Sveriges lärare i Storfors.

Kommunal i östra Värmland hoppas på en förändring i framtiden.

– Det är en viktig arbetsmiljöfråga, säger sektionsordföranden Marianne Johansson.

Hör henne utveckla sitt resonemang i videon ovan.

Olika lösningar i de värmländska kommunerna

Övriga 15 kommuner i Värmland har olika sätt att hålla sin personal varm och torr.

Somliga löser frågan genom att all personal får en viss summa att köpa personliga arbetskläder för. Andra kommuner har kläder som inte är personliga och för tillsvidareanställd personal. Bland dem finns Kristinehamn.

– Vi diskuterar frågan om personliga arbetskläder men just nu är vi i ett ekonomiskt läge där vi inte kan bekosta det, säger skolchefen Jonas Bergman Wallin.

I faktarutan nedan ser du hur de värmländska kommunerna bekostar kläder till personal i förskolan.

Värmlands kommuner om kläder till förskolans personal

ARVIKA: Tillsvidareanställd personal får ett personligt regnställ och på förskolorna finns begagnade regnställ till visstidsanställda och praktikanter. Ibland avsätts även arbetsmiljöpengar som möjliggör inköp av kläder, 2022 fick all tillsvidareanställd person en arbetsbyxa, arbetsskjorta och en skaljacka.

EDA: Ja. Satsar 180 000 kronor på inköp av varma ytterkläder för vinterhalvåret, kläder som även kan användas som skalkläder under sommarhalvåret.

FORSHAGA: Bekostar överdragskläder .

FILIPSTAD: Bekostar utomhuskläder. Kläderna köps in centralt i förskolan efter samråd med berörda fack och summan är ungefär 1 000 kronor per anställd. Det handlar främst om regnkläder, jackor, byxor och dylikt.

GRUMS: Pedagoger får skalkläder (byxa och jacka), vinterbyxa och vinterjacka, mössa som ett ”standarpaket”. Ibland görs extra satsningar på andra plagg, senast en huvtröja.

HAGFORS: Bekostar till viss del arbetskläder till personal i förskolan. Har en budget på 50 000 kronor per år för ändamålet.

HAMMARÖ: Bekostar ytterkläder men inte skor.

KARLSTAD: Bekostar vissa arbetskläder som vindställ (jacka och byxa), fleecetröja och vinterjacka. Det kan finnas tillgång till andra kläder om rektor gör den bedömningen.

KIL: All förskole- och fritidhemspersonal får regnkläder, fodrad byxa, fodrad jacka och t-shirts.

KRISTINEHAMN: Personalen i förskolan fåren uppsättning av ytterkläder bestående av kombijacka bestående av tunnare täckjacka inklusive en vind/vattenavvisande jacka med tillhörande varmfodrad byxa.

MUNKFORS: En uppsättning arbetskläder finns att tillgå per arbetslag, arbetskläderna är inte personliga.

STORFORS: Har haft det tidigare men inte i dagsläget av ekonomiska skäl.

SUNNE: Bekostar ytterkläder som fungerar året om (skalbyxa, skaljacka, fleecjacka) och även tunnare inneväst och huvtröja. Kommunen har även bekostat broddar. Kläderna köps främst in till ordinarie personal.

SÄFFLE: Bekostar arbetskläder i form av vinterjacka, fleecetröja, regnjacka, regnbyxor och en t-shirt.

TORSBY: Alla anställda får 1 000 kronor per år för att köpa de kläder som de anser sig behöva. Främst handlar det om byxor och tröjor. Personalen har sen tidigare fått bland annat fleecetröja och vinterjacka.

ÅRJÄNG: Personalen får 800 kronor per år till arbetskläder som köps in via ett upphandlat företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.