Skylt utanför SiS ungdomshem Klarälvsgården, som byggs om till en så kallad nivå 1-anstalt, den högsta säkerhetsklassen för ungdomshem i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klarälvsgården utanför Deje byggs om för att bli det tredje nivå 1-ungdomshemmet i Sverige. Den högsta säkerhetsklassningen. Foto: Håkan Wikström/SVT

Klarälvsgården utanför Deje byggs om för att klara grövre brottslingar

Publicerad

Den eskalerande brottsligheten med allt yngre förövare betyder högre tryck på de ungdomshem som tar emot ungdomar som döms till sluten ungdomsvård.

Nu byggs Klarälvsgården utanför Deje om – och ut.

– Vi har egentligen kö, vilket vi inte får ha, säger institutionschefen Jonathan Eliasson.

År 2025 ska Sis ungdomshem Klarälvsgården bli landets tredje nivå 1-anstalt, alltså den högsta säkerhetsklassen.

– Vi kommer att bygga ut med fler platser. Till att börja med tre platser, men totalt 16 platser fram till 2025, säger Jonathan Eliasson när SVT Nyheter Värmland träffar honom ute på Klarälvsgården.

Högre bemanning och nytt perimeterskydd

Förutom fler platser så kommer också säkerheten att stärkas.

– I och med att vi får den högsta säkerhetsklassen så kommer vi att få förutsättningar att klara av det. Vi kommer att få en högre personalbemanning, en centralvakt som är igång dygnet runt och bland annat ett nytt perimeterskydd, ytterligare ett stängsel.

Samarbeten med högskolor

I maj 2024 sätts spaden i marken för bygget av en ny avdelning. Men det är inte bara byggnader och stängsel som ska på plats. Det kommer att krävas en rejäl rekryteringsinsats för att kunna bemanna upp i framtiden.

– Vi har ett upparbetat samarbete med yrkeshögskolan i Forshaga och samarbetar också med Karlstads universitet. Dessutom bra ambassadörer bland de som tidigare har jobbat hos oss, så vi har haft relativt lätt att rekrytera. Men det är klart att vi behöver sätta igång det arbetet redan nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.