Inför årets adventsfirande som inleds på söndag väcks åter debatten om skolsamling i kyrkan. Skolverket har därför tagit fram en juridisk vägledning för rektorerna runt om i landet.
Många firar den första adventssöndagen i kyrkan med en kort gudstjänst, sång och läsning ur julberättelsen.
-Tio procent av befolkningen firar första advent i kyrkan, säger Jonas Bromander, analyschef vid Svenska kyrkans centrala kansli i Uppsala.
Även många av landets skolelever samlas i kyrkan under advent, men då uteblir samtliga religiösa inslag. Detta i enlighet med skollagen som trädde i kraft i juli 2011.
Rektorn ansvarig
Svenska skolan är enligt lagen icke-konfessionell och rektorerna har det yttersta ansvaret. Om kyrkan till exempel inte vill kompromissa med kyrkans budskap och inte kan komma överens med skolan, måste rektorn avstå från att ha samlingen i kyrkan.
Inför adventsfirande och skolavslutningar hör många rektorer av sig till Skolverket med frågor om vad som egentligen gäller.
-Vi har tagit fram en tydlig vägledning som ska vara ett stöd för de rektorer ute i landet som har att fatta beslut om man ska genomföra de här samlingarna i kyrkan, säger Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd vid Skolverket.
TT: Är inte skollagen tillräckligt tydlig?
-Vi hjälper till att uttolka de bestämmelser som finns.
Skolverkets nya vägledning anger inte hur rektorn ska besluta eller göra i varje enskild detalj. Den ska ge rektorn en bra grund att utgå i från, skriver Skolverkets generaldirektör Anna Ekström och undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo.
Om kyrkan till exempel inte vill kompromissa med kyrkans budskap och inte kan komma överens med skolan måste rektorn avstå från att ha samlingen i kyrkan.
En präst kan medverka under skolans verksamhet i kyrkan, men inga religiösa inslag som bön eller välsignelse får förekomma.