Person bläddrar i en bok från 1942.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kokbok från kriget: Kan den rädda din matbudget? Etnologen Ulrika Jäger tror att man i alla fall kan bli inspirerad. Foto: Rebecca Nymann/SVT

Kokbok från kriget: Kan den rädda din matbudget?

Publicerad

Kan en kokbok från andra världskriget vara till hjälp nu när matpriserna rusar i höjden? Ja, det tror i alla fall etnologen Ulrika Jäger i Lillsjöhöjden utanför Östmark. Hon har dykt ner i en kokbok från 1942 och hittat många tips – alltifrån hur man gör smördeg utan smör – till soppor gjort av det man hittar i sin trädgård.

I den drygt 80-åriga kokboken finns mängder av ”krisrecept” och andra klurigheter. Bland annat en strömmingssoppa, där man kokar av skrovet av strömmingshuvuden och fiskstjärtar, för att använda allt ätbart till en soppa.

– Det som är genomgående i recepten från den här tiden är att ingenting, absolut ingenting skulle kastas, säger Ulrika Jäger.

Stor uppfinningsrikedom

Kaffe, socker och smör var bristvaror som dels var dyra, dels svåra att få tag på. Därför strävade man efter att hitta billigare och mer åtkomliga alternativ. Och det som Ulrika Jäger mest gillar med ”krigsmaten” är att man, mer än idag, försökt ta tillvara det som växer nära där vi bor.

– Uppfinningsrikedomen var stor för att hitta alternativ, säger hon och berättar att hennes favorit i boken är ”Kristidssmördeg utan smör” ett alternativ som man kan baka kakor eller pajer med.

Se i klippet vilka ingredienser man använt istället för exempelvis smör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.