I den drygt 80-åriga kokboken finns mängder av ”krisrecept” och andra klurigheter. Bland annat en strömmingssoppa, där man kokar av skrovet av strömmingshuvuden och fiskstjärtar, för att använda allt ätbart till en soppa.
– Det som är genomgående i recepten från den här tiden är att ingenting, absolut ingenting skulle kastas, säger Ulrika Jäger.
Stor uppfinningsrikedom
Kaffe, socker och smör var bristvaror som dels var dyra, dels svåra att få tag på. Därför strävade man efter att hitta billigare och mer åtkomliga alternativ. Och det som Ulrika Jäger mest gillar med ”krigsmaten” är att man, mer än idag, försökt ta tillvara det som växer nära där vi bor.
– Uppfinningsrikedomen var stor för att hitta alternativ, säger hon och berättar att hennes favorit i boken är ”Kristidssmördeg utan smör” ett alternativ som man kan baka kakor eller pajer med.
Se i klippet vilka ingredienser man använt istället för exempelvis smör.