Heléne Berglöf på sjukhuset i Arvika berättar om modellen med kombinerade anställningar Foto: SVT

Kombinerade anställningar ska locka sjuksköterskor

Publicerad

Nu tar landstinget till nya grepp för att locka sjuksköterskor. Och de gör det i samarbete med kommunerna.

– Vi har ju en ständig sjuksköterskebrist så vi måste lyfta på alla stenar, säger Heléne Berglöf på sjukhuset i Arvika.

Landstinget och Arvika kommun söker just nu två sjuksköterskor som ska arbeta både på sjukhuset i Arvika och inom den kommunala vården. Tanken är att de kombinerade anställningarna ska göra det mer attraktivt att jobba som sjuksköterska i Arvika.

– Vi vill göra något nytt som förhoppningsvis kan locka sköterskor som inte kan bestämma sig för om de vill jobba inom kommun eller landsting, eller vill öka och bredda sin kompetens, säger Heléne Berglöf som är avdelningschef på sjukhuset i Arvika.

Modellen har testats i Torsby

På Torsby sjukhus har den här modellen redan testats ett par år. Där har de kombinerade skötersketjänsterna visat goda resultat, inte bara när det gäller att locka sköterskor utan också genom att riva barriärer mellan landstingsvården och den kommunala vården.

– Det är bra för att det dels blir ett omväxlande arbete med fyra månader i den ena organisationen och fyra månader i den andra. Det befruktar ju faktiskt kunskap som kommer patienten till del, säger Torsby sjukhus verksamhetschef Eva Dahlén.

Vilka är vinsterna förutom att ni får personal då?

– Vinsterna för patienten är ju att de träffar sköterskor som vet hur hela vårdkedjan ser ut. Allt som gör att vi får ökad förståelse för varandras arbetssituation, svårigheter och utmaningar, är ju bra. Det kommer patienten till godo, säger Eva Dahlén.

”Kompetens kan vara en brobyggare”

Erfarenheterna av det samarbete som bedrivits mellan sjukhuset i Torsby och Sunne kommun är något som gör att även Arvika hoppas att satsningen, på sjuksköterskor som tjänar två herrar, ska göra överlappningen mellan landstingsvård och kommunal vård smidigare. 

– Vi ser att den som har kompetens inom båda områden kan vara en brobyggare och det gynnar ju patienten, säger avdelningschefen på Arvika sjukhus Heléne Berglöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.