En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en närbild av en byggnadsfasad med texten ”STORFORS SPORT & AKTIVITETSCENTER” i stora bokstäver. Den högra sektionen visar en person i halvbild, som syns i en professionell miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På torsdagen fattade Storfors kommun beslut om att köpa Jordkullen Arena för 22,5 miljoner. Hör kommunalrådet berätta varför i klippet ovan. Foto: SVT

Kommunen köper Jordkullen Arena för 22,5 miljoner – eldsjälen: ”Skönt att det är över”

Publicerad

Efter år av kamp för Jordkullen arena kunde Storfors Idrottsallians äntligen andas ut. I går fattade kommunfullmäktige beslut om att köpa arenan för 22,5 miljoner.

– Det känns skönt att det är över, sade eldsjälen Bengt Engborg efter beslutet.

Storfors Idrottsallians satsade stort på en multiarena för föreningarna i Storfors. Och riskerade att falla hårt.

Rimliga ekonomiska kalkyler för Jordkullen arena sprängdes snart i bitar när pandemi och krig i Europa fick inflationen att öka och både räntor och driftskostnader att skena.

Vädjat i drygt ett år

I nästan ett års tid har det stått klart för Idrottsalliansen att man inte kommer att klara det, och man har vädjat till kommunen som borgenär att köpa arenan och driva hallen i kommunal regi.

I går fattade ett enigt fullmäktige beslutet att köpa Jordkullen arena för som mest 22,5 miljoner. Ett beslut som fattades helt utan debatt.

– Vi har inte haft någon annan möjlighet eftersom vi har borgat för projektet, sade kommunalrådet Eva-Lotta Härdig-Eriksson (S) till SVT Nyheter Värmland bara minuter efter att beslutet klubbats i fullmäktige.

Lättad efter beslutet

Bengt Engborg, kassör i Idrottsalliansen och mångårig eldsjäl med tusentals ideella timmar i hallen, var lättad efter beslutet.

Se det historiska beslutet klubbas i inslaget ovan, och tankar om köpet från Bengt Engborg och Eva-Lotta Härdig-Eriksson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.