Sofia Asplund i Karlstad kommun sitter i ett vitt rum med en glasruta bakom sig

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlstad kommun har generellt sett haft en hög behörighet jämfört med andra kommuner. Sofia Asplund tror inte att det riskerar att ändras. Foto: Olle Ängeby/SVT

Kommunen: Nedskärningar påverkar inte behörigheten i skolan

Publicerad

Sofia Asplund, HR-chef på Barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad kommun, säger att vårens nedskärningar inte har lett till fler obehöriga lärare i skolorna.

– Det uppdraget som rektorerna på skolorna har fått är att göra det bästa jobbet de kan med pengarna de har fått

Även på andra håll i länet menar kommunerna bestämt att det inte skulle vara frågan om att obehöriga rekryteras istället för behöriga lärare, utan att de fall där en obehörig lärare är anställd handlar om att man av någon anledning inte har kunnat anställa behörig personal till just den tjänsten.

– Det kan vara så att man erbjudit en behörig lärare en tjänst som den tackar nej till, det kan vara att man inte kommer överens om lön eller andra förmåner som gör att man inte går vidare med den anställningen. I första läget är utgångspunkten att vi anställer behöriga lärare så långt vi har möjlighet och så långt det finns sökande, säger Jonas Bergman Wallin, skolchef i Kristinehamns kommun.

Jonas Bergman Wallin säger också att när ekonomin tryter är det snarare de obehöriga som hänger lösa.

– När vi gör minskningar i tjänster, då är det de obehöriga som inte är fast anställda och vars anställningar löper ut som vi inte återanställer, säger han.

Sunne optimistiska

I Sunne är skolchef Markus Jonsson snarare optimistisk över behörigheten på kommunens skolor framöver.

– I år tycker vi att det rent generellt varit lite lättare att rekrytera. Det tror jag har att göra med att många kommuner dragit ner på skolpersonal, så det finns fler lärare som söker jobb helt enkelt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.