• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En man med skjorta och kavaj sitter vid en orgel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är troligen gamla eltrådar som tappat isoleringen och fått kontakt med varandra, säger domkyrkoorganisten Jörgen Martinson om felet som gjort den stora orgeln obrukbar för konsertspel. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Konserter i Karlstads domkyrka ställs in – delar av orgeln ur funktion

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen skulle den första av fyra stora orgelkonserter ha arrangerats i domkyrkan i Karlstad. Men samtliga konserter har ställts in efter att orgeln drabbats av ett elfel.

– Det är ju aldrig roligt att behöva ställa in. Men vi hoppas kunna ge de här konserterna senare i år, säger Jörgen Martinson som är domkyrkoorganist i Karlstad.

Den stora orgeln i Karlstads domkyrka byggdes ursprungligen 1849. Sedan dess har den byggts på i omgångar och när den nuvarande versionen stod klar 1972 var orgeln Västsveriges största.

Men storleken har också fört med sig en del komplikationer.

– Det är ju 4 616 pipor och alla ska förses med luft vid rätt tillfälle, alla ska få rätt impuls vid rätt tillfälle så den är oerhört komplex, säger domkyrkoorganist Jörgen Martinson.

Kopplen inte inkopplade

Det är inte första gången som orgeln har drabbats av fel. För några år sedan slutade en fläkt fungera och även då fick konserter ställas in. Nu är det ett elfel som gör att orgelns hela kapacitet inte kan utnyttjas. Flera så kallade koppel som kopplar olika pipor till klaviaturen har slutat fungera.

– En kompositör anger ofta väldigt exakt hur stycket ska spelas och då står det ofta i noten exakt vilket koppel som ska dras för att stycket ska få rätt klangkaraktär. Nu går det inte att återge det på ett autentiskt sätt så därför avvaktar vi med konserterna, säger Jörgen Martinson.

Orgeln fungerar dock fortfarande tillräckligt väl för att man ska kunna hålla gudstjänst. Och de planerade konserterna hoppas kyrkan kunna hålla när orgeln fungerar som den ska igen. Men när det kan ske är i nuläget oklart.

Se klippet för att höra mer om elfelet och de inställda konserterna.

De inställda konserterna

30/7 Henrik Alinder, Falun:

Verk av Bach, Mendehlson samt Herman Asplöfs Toccata.

6/8 Katharina Hieke, Wien:

Te Deum i C av Jeanne Demessieux.

13/8 Stefan Fred, Norrköping:

Te Deum i C av Jeanne Demessieux.

20/8 Benjamin Åberg, Västerås:

Elgars sonat i G-dur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.