Reporter och Mikael Eriksson på Karlstads kommun sitter på en konstgräsplan och tittar på granulat på en konstgräsplan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mikael Eskilsson hur Karlstads kommun jobbar med att förhindra spridning av granulat och vilket annat material man testat. Foto: Maja Yngve/SVT

Konstgräsplaner måste bytas ut efter EU-beslut

Publicerad

EU-kommissionen beslutade nyligen att försäljning av gummigranulat i medlemsländerna förbjuds om åtta år. Tills dess måste kommunerna fasa ut de små gummikulorna i konstgräset och ersätta dem med miljövänliga alternativ.

– Vi har sju fullstora konstgräsplaner i kommunen, alla har gummigranulat, säger Mikael Eskilsson, biträdande verksamhetschef för idrott- och fritidsförvaltningen i Karlstads kommun.

Hur mycket granulat som sprids från konstgräsplaner till miljön i närheten vet man inte, det finns enligt Naturvårdsverket inga säkra siffror men stora mängder granulat försvinner varje år. Spridningen från konstgräsplaner anses vara viktig källa till utsläpp av mikroplast.

Karlstads kommun har sju fullstora konstgräsplaner, den nyaste finns på Kroppkärr.

– Den är helt ny och kostade 15 miljoner kronor, säger Mikael Eskilsson.

Att kommunerna de kommande åtta åren tvingas byta ut konstgräsplanerna kommer med en prislapp, hur stor är ännu oklart.

– Det beror på material, än finns inga bra alternativ till granulat, säger Eskilsson.

Hör i klippet hur Karlstads kommun jobbar med att förhindra spridning av granulat och vilket annat material som testats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.