Fler lockas till vårdutbildning när ekonomiskt bidrag för att ta körkort erbjuds. Foto: SVT

Körkortspengar lockar elever till vårdprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

Fler elever än vanligt har sökt till vård- och omsorgsprogrammet i Karlstad efter att kommunen från och med höstterminen erbjuder vårdelever att söka ekonomiskt stöd för att ta körkort. Nu utökas antalet platser på utbildningen.

– Vi kan se att körkortsstipendiet har bidragit till att höja utbildningens attraktivitet. I år är det fler elever än vanligt som sökt utbildningen, vilket är glädjande, säger Anders Peterson (C), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

Programmet hade tidigare 34 platser. I en första antagning till höstterminen finns 49 sökande. Därför har man nu har man utökat till 60 platser för att alla som är behöriga ska kunna få en plats.

– Jag tror inte att vi fyller alla 60 platserna, men vi vill verkligen bereda plats till alla som är behöriga, säger Anders Peterson till SVT Värmland.

Det var i februari i år som gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Karlstads kommun beslutade att erbjuda vårdelever möjligheten att söka körkortsstipendium.

Behovet av arbetskraft inom vård- och omsorgsyrket är stort i Karlstad och Värmland, och bedömningen är att det kan bli brist på vårdutbildad personal i länet. Därför behöver fler lockas att läsa en vårdutbildning.

Körkortet behövs för jobbet

Satsningen med körkortsstipendiet görs inte enbart för att öka utbildningens attraktivitet. Ett körkort efter avslutad vårdutbildning gör också att eleverna kan jobba inom hela kommunen.

– Karlstads ytterområden har kompetensutmaningar inom vårdyrket. Där krävs det ofta att eleverna har ett körkort när de söker jobb efter sin gymnasieutbildning. Körkortsstipendiet är därför inte bara ett ekonomiskt stöd utan gör också eleverna anställningsbara, säger Anders Peterson (C).

Vård- och omsorgseleverna Elin Herskind och Elvira Bergman testar blodtryck på varandra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna Elin Herskind och Elvira Bergman tar blodtryck på varandra i ett inslag som vi publicerade i april. Foto: SVT

Om stipendiet

Kraven för stipendiet är att eleven uppnått ett visst studieresultat, att körkortsutbildningen utförs efter skoltid och att eleven är bosatt i Karlstads kommun. Stipendiet består av ett utbildningspaket på maximalt 15 000 kronor. Stipendiet finansieras av gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens eget kapital.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.