Foto: SVT/TT

Kräftfisket ställs in på grund av kräftpest

Uppdaterad
Publicerad

Älgsjön och Älgån i Arvika kommun har drabbats av kräftpest och nu ställs kräftfisket in.

– Det finns inga kräftor kvar att fiska, som vi vet i nuläget, säger Torbjörn Ericson, ordförande för Älgsjöns FVOF, till Arvika Nyheter.

Älgsjön och Älgån varit kända som Västvärmlands bästa kräftvatten, men i maj kunde länsstyrelsen konstatera att vattendragen drabbats av kräftpest. Efter provfiske under sommaren kunde man konstatera att varken flod- eller signalkräftor påträffades. Därför tog länsstyrelsen tillsammans med Älgsjöns FOVF beslut om att ställa in årets kräftfiske.

LÄS MER: Än hotar kräftpesten

– Det var en chock för mig med de döda kräftorna och att det sen konstaterades vara kräftpest. Vi har en starkt tradition här att vårda fiskeområdet. Det här är en tragedi för mig kan jag säga, säger Torbjörn Ericson, ordförande för Älgsjöns FVOF.

”Allvarligt läge”

Hur smittan har tagit sig till vattnet är i nuläget oklart, men enligt Havs- och vattenmyndigheten orsakas de flesta fall av kräftpest av att smittade kräftor förflyttas av människor, vilket är olagligt.

– Läget är allvarligt, kan vi konstatera att det är signalkräftor i vattnet är nästan helt kört. Men vi ska försöka återställa vattnen till flodkräftvatten igen, hoppet lever, säger Torbjörn Ericson.

Fakta: Kräftpest

Kräftpest har infekterat och slagit ut flodkräftor i närmare 7 500 svenska lokaler mellan åren 1907 och 2007. Parasiten finns fortfarande kvar tack vare den motståndskraftiga signalkräftan.

Troligen orsakas de flesta utbrott av att kräftpestdöda eller smittade kräftor förflyttas av människor. Följ lagen och sätt inte ut eller flytta fisk och kräftor från ett vatten till ett annat utan tillstånd från länsstyrelsen.

Smittan sprids också genom att sporer följer med vatten, båtar, redskap och fisk vid förflyttning. Ju större mängd vatten som överförs desto större smittrisk.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.