Grafik över antalet fall av kikhosta i Värmland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet fall av kikhosta har ökat kraftigt i Värmland. Foto: SVT grafik

Kraftig ökning av kikhosta i Värmland

Publicerad

Det har skett en dramatisk ökning av antall fall med kikhosta i Värmland. Från ett fall förra året till 42 konstaterade fall hittills i år.

Men smittskyddsläkaren Anna Skogstam ger ändå lugnande besked. Den breda allmänheten behöver inte vara orolig.

Antalet rapporterade fall av kikhosta har varit högt i hela landet under sommaren och fortsätter att öka. För de yngsta barnen kan kikhosta vara livshotande, därför rekommenderas gravida och spädbarn vaccination. Övriga behöver inte vaccinera sig.

Bara farlig för riktigt små barn

– Kikhosta är en bakterie som ger snuva och hosta och kan vara väldigt besvärlig, men den är egentligen bara farlig för riktigt små barn, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare på Region Värmland och konstaterar att vaccinet inte är hundraprocentigt och dessutom bara ger skydd i fem år.

Totalt i Sverige har enligt folkhälsomyndighetens statistik 1 236 fall av kikhosta rapporterats i år, varav 109 bland barn under 1 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.