• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sex värmländska åttondeklasser gör upp om en plats i riksfinalen i Teknikåttan. Foto: SVT

Kreativa uppfinnare tävlar i teknik

Uppdaterad
Publicerad

Idag tävlas det på 13 lärosäten runt om i landet i Teknikåttans regiontävling. På Karlstads universitet gör sex värmländska åttondeklasser upp om en plats i riksfinalen.

– Elevernas kreativitet och kunskap är imponerande, säger projektledaren Inger Bran.

Det är spänd förväntan och nerver på spänn i salen på universitetet när SVT kliver in. På ett podium står några elever och ett gäng uppfinningar. Tillsammans har de deltagande klasserna satt ihop var sin mekanisk maskin. En timer som, så nära ett tidsspann på fem minuter som möjligt,  ska välta en aluminiumburk.

– Det är jättespännande. Eleverna är så kreativa och har löst experimentet på så olika sätt, konstaterar Inger Bran som är projektledare från Region Värmland för Teknikåttan på Karlstads universitet.

Under dagen kommer det att fortsätta tävlas med fler experiment och frågor som rör teknik, matematik och naturvetenskap.

– Det stora syftet med tävlingen är att väcka ett naturvetenskapligt intresse och att se att det finns i så många vardagliga ting. Jag tycker att alla lärare ska ha cred också, som arbetat med sina klasser, avsatt tid och engagerat sig i detta, säger Inger Bran.

Klassen som vinner regiontävlingen får 7 500 kronor till klasskassan och får sedan delta till rikstävlingen i Lund i slutet av maj.

På torsdagseftermiddagen stod det klart att det blev klass 8C från Engelska skolan i Karlstad som gick vidare till rikstävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.