Samuel Carlén (S), ordförande i nämnden för arbete, kompetens och välfärd i Kristinehamns kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Samuel Carlén (S) berätta om varför Kristinehamns kommun genomför satsningen och vad den väntas kosta. Foto: Dahlia Poignant Khafagi

Kristinehamns kommun inför aktivitetsplikt för försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsträning, praktik eller studier – det är några exempel på aktiviteter som man kan behöva delta i för att i fortsättningen ha rätt till försörjningsstöd i Kristinehamns kommun.

I klippet: Hör om varför Kristinehamns kommun genomför satsningen och vad den väntas kosta.

Det var vid senaste sammanträdet som nämnden för arbete, kompetens och välfärd fattade beslutade om att så kallad aktivitetsplikt för försörjningsstöd ska införas.

– Vi hoppas att det ska leda till att fler långtidsarbetslösa kommer närmare arbetsmarknaden och på sikt kan bli självförsörjande, säger Samuel Carlén (S), nämndens ordförande.

Kravet innebär att en person som får ekonomiskt bistånd behöver delta i någon form av aktivitet varje vecka som motprestation för att ha rätt till försörjningsstöd.

Regeringen vill att alla kommuner inför aktivitetskrav

I slutet av januari presenterade regeringen ett förslag om att alla landets kommuner ska införa aktivitetskrav för försörjningsstöd. Förslaget är nu ute på remiss.

Det är dock Eskilstuna kommun, som införde aktivitetsplikt 2022, som varit inspirationen. Förra året gjorde Samuel Carlén ett studiebesök hos dem.

– Där har man sett att det lett till att fler kunnat komma i självförsörjning, även om det inte var i så hög grad som man hade räknat från början, säger Samuel Carlén.

Orsaken var att färre personer än vad kommunen räknade med omfattades av det nya kravet.

”Alla behöver vara med och bidra”

Nämndens beslut har också skickats till kommunstyrelsen, som man vill ska hjälpa till att få fram platser för de olika aktiviteterna.

– Vi vill att de tar ett beslut om att alla förvaltningar, och även bolag om det är möjligt, ska vara med och bereda plats för de här individerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.