• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Martin Willén i en intervju

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beslutet på det extrainsatta kommunstyrelsemötet innebär att Martin Willén lämnar sin tjänst som kommundirektör. Han avgår med 18 månadslöner i ett engångsbelopp på 1 836 000 kronor. Foto: Morgan Kringstad/SVT

Kristinehamns kommundirektör Martin Willén får lämna

Uppdaterad
Publicerad

Kristinehamns kommundirektör Martin Willén slutar, det uppger kommunen i ett pressmeddelande. Enligt kommunen har man träffat en överenskommelse med Martin Willén som innebär att han avslutar sitt uppdrag från och med i dag, onsdag.

– Martin har gjort väldigt mycket bra för vår kommun, inte minst när det kommer till näringslivsfrågor, återetableringen av Försvarsmakten och inom områden som rör samhällsbyggnad. Nu behöver vi växla upp vårt arbete inom andra viktiga verksamhetsområden och för att kunna göra det krävs en omstart, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Nilsson (S), i pressmeddelandet.

Får 18 månadslöner

Beslutet om överenskommelsen fattades på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte på tisdagskvällen. Beslutet innebär att Martin Willén lämnar sin tjänst och avgår med 18 månadslöner i ett engångsbelopp på 1 836 000 kronor.

Kommunstyrelsen var däremot inte enig i beslutet. Sverigedemokraterna röstade nej och Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna lade ner sina röster.

Under rekryteringen är kulturchef Maria Lobell tillförordnad kommundirektör.

”Det här är spelets regler”

Martin Willén har förståelse för beslutet, säger han till SVT, men önskar samtidigt att han hade fått sitta kvar som kommundirektör.

– Det är inte så här jag önskar att det skulle tagit slut. Samtidigt har jag full respekt för den politiska majoriteten och deras prioriteringar. Så det är inte med en känsla av konflikt som jag lämnar kommunen. Det här är spelets regler, säger han.

Varför fick du sluta?

– När jag började sökte man efter den typen av profil jag har, med fokus på frågor kring samhällsbyggnad och underlättande för företagande. Nu har det nuvarande politiska styret en annan väljargrupp och andra prioriterade frågor. De anser att vi inte kommit så långt i de frågorna, och i en sån här situation är de politiska målen av högsta prioritet.

Vad som händer härnäst för Martin Willén är inte klart.

– Kalendern är tom och jag behöver fundera på vad som händer här framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.