Kritik mot asylboende i Deje

Uppdaterad
Publicerad

Många av de boende på asylboendet Katrineberg är kritiska till hur ägaren sköter boendet och de kallar det för ett fängelse. Men ansvarig för boendet hävdar att de följer avtalet med Migrationsverket.

Närmare 80 personer bor på asylboendet Katrineberg i Deje. När SVT Nyheter Värmland besöker boendet kommer ett tiotal män ut till oss i kylan. De berättar hur de upplever det är att bo där. Utöver att det inte finns något att göra, är de kritiska över kylan på rummen, städningen och maten.

– Det är smutsigt, det finns en kille som städar här men han hinner inte städa hela huset, säger Fadi.

Kan ni själva hjälpa till med städningen?

– Det gör vi, jag städar toaletten ibland. Alla städar lite. Men det är alltid smutsigt, hela tiden, säger Fadi.

Och de boende får medhåll.

– Jag har varit där och besökt Katrineberg och det är fruktansvärt, säger Putte Fredriksson. Han är själv volontär på Graninge asylboende i Molkom.

För lite mat

Fadi beskriver att maten inte räcker och folk inte blir mätta. Maten tillagas i köket på Katrineberg av anställd personal. De boende har många gånger gett personalen förslag på annan mat, som fler skulle uppskatta att äta. Men än har inget hänt.

– Det är gott men den passar inte oss. Vi vet inte vad det är, de frågar vilken mat vi vill ha men sen gör det vad de vill, säger Fadi.

Andra uppger att maten är rent dålig. En man visar en bild på en kycklingrätt där några fjädrar är kvar.

Lars Karlstedt på Migrationsverket i Norrköping har besökt många asylboenden i Sverige, även Katrineberg, och han känner väl igen matkritiken.

– Vi brukar rekommendera de som driver boenden att ha ett matråd, där de boende får framföra förslag på mat som passar. Om maten är okej fungerar andra saker bättre också, säger Lars Karlstedt.

De boende fryser inomhus

Det är kallt på rummen säger de boende. De filtar som delats ut räcker inte för att hålla sig varm när det är närmare 20 minusgrader ute.

– Jag blir bestört över hur människor behandlas här, de som äger boendet vill bara tjäna pengar. De bryr sig inte om människorna, säger Putte Fredriksson, som själv känner flera på Katrineberg.

– Enligt avtal med Migrationsverket måste innetemperaturen på en del boenden hålla minst 21 grader, plus minus två grader, säger Jesper Hayland, vid Migrationsverket Karlstad.

Men han tror dock inte det gäller för Katrineberg.

– Det kan vara andra bestämmelser som gäller i Deje, det var ett annat avtal som skrevs då. Jag vet inte vad som gäller i det fallet.

Många brister funna

När Migrationsverket förra året gjorde en oanmäld inspektion på Katrineberg fann man många brister. Leverantören skulle enligt ett åtgärdsprogram sanera och städa allmänna utrymmen, städa köket, sätta upp trappräcken, städa utemiljön, barnsäkra fönster och renovera badrummet efter vattenskada. När Lars Karlstedt från Migrationsverket gjorde ett nytt besök i december förra året, var en del punkter åtgärdade, men inte alla.

– Det saknades en del ventilationsjobb, en del barnsäkerhetsbitar och annat. Det var betydligt bättre städat än tidigare, säger Lars Karlstedt vid Migrationsverket i Norrköping.

Ansåg du städningen var acceptabelt?

– Ja, någorlunda.

Skyddat boende

Föreståndare och ansvarig på Katrineberg är Mona Boström. På dörren till Katrineberg visar skyltar tydligt att någon utomstående inte är välkommen: ”Skyddat boende. Obehöriga äga ej tillträde. Överträdelse beivras”. Enligt Migrationsverket är alla asylboenden i viss mån skyddade boenden men ofta välkomnas volontärer. Det är upp till varje leverantör att bestämma om vem som kan ha tillåtelse att vistas på boendet. Just nu är Röda korset den enda volontärorganisationen som besöker Katrineberg. Fler vill hjälpa till men har nekats.

– Ingen kommer och hälsar på oss, det är som att leva i ett fängelse. Jag förstår inte varför Mona har bestämt så, säger Muhammed.

Mona Boström själv vill absolut inte kommentera kritiken från de boende.

– Jag kommenterar ingenting, säger hon till SVT när hon anländer till Katrineberg. Vi följer de avtal som vi tecknat med Migrationsverket.

Varför lyssnar du inte på de boende?

– Jag gör det, säger Mona Boström.

Kan det vara så att ni boende har för höga förväntningar på boendet?

– Det kan vara så. Men när man ser hur asylsökande behandlas på andra boenden, då tycker man synd om människorna här, säger en annan man, som vill vara anonym.

– Mona bryr sig inte om oss, hon får betalt och det är allt, säger Fadi.

Nytt avtal

Den 31 januari i år går avtalet ut mellan Migrationsverket och ägaren av Katrinebergsgården. För att boendet ska få fortsätta vara ett tillfälligt boende för asylsökande, måste ägaren och Migrationsverket teckna ett nytt avtal.

– Avtalet kommer förmodligen förlängas till september i år, säger Jesper Hayland vid Migrationsverket i Karlstad.

Kan klagomål och åsikter från de boende påverka om ett nytt avtal skrivs eller ej?

– Absolut, det är en av sakerna vi tittar på, sen beror det på vilken typ av klagomål det rör sig om. Leverantören måste följa avtalet, sen ser vi även till behovet av boendet, säger Jesper Hayland.

För flera av de boende på Katrineberg finns bara en tanke. Att flytta.

– Jag hoppas flytta till Stockholm, Göteborg eller vad som helst, säger Fadi.

– Jag skulle vilja flytta nu, idag. Jag står inte ut. Jag frågar Migrationsverket ofta om jag kan få flytta, säger Muhammed som inte vågar uppge sitt riktiga namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.