Tredelad bild. Till vänster syns Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, med en militärfärgad keps. I mitten syns en karta över området i Värmland och till höger syns två älgar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, är kritisk till att skogsbolagen driver på jakten för att sänka älgstammen. Foto: Håkan Wikström/SVT & SVT Design

Kritik mot hårt jakttryck i Värmland: ”Snart inga älgar att jaga”

Uppdaterad
Publicerad

I flera områden i Värmland finns det så få älgar att Jägareförbundet Värmlands ordförande Anders Olsson säger att det snart inte går att jaga älg där längre.

– I klartext är det Stora Enso som har drivit en väldigt hård linje för att sänka älgstammen, säger han.

Kritiken handlar om att markägare vill ha en mindre älgstam för att hålla nere betesskadorna. Jägarna däremot vill ha en livskraftig stam att jaga.

– I delar av Glaskogen, västra Karlstad och östra Värmland är det väldigt svaga älgstammar. En av anledningarna är att man har haft en alldeles för hård avskjutning under många år, i samband med en svag reproduktion och en hög predation har det gjort att älgstammen är svag i de här områdena.

Anders Olsson vill se en tillväxt av älgen i de utpekade områdena. Och för att få till det måste jakten begränsas.

Hör mer av kritiken samt svaret på den från Stora Ensos viltförvaltningschef i videon.

Stora Enso delar inte kritiken

Stora Enso säger sig inte dela kritiken från Jägareförbundet.

– Vi delar inte den generella kritiken när det gäller Värmland. Eftersom vi är en stor markägare så äger vi mark där det finns 14 älgar per 1 000 hektar, och vi äger mark där det finns 5 älgar per 1 000 hektar. Om det är problematiskt eller inte med 5 älgar per 1 000 hektar beror på de lokala förutsättningarna, säger Tobias Hjortstråhle, viltförvaltningschef på Stora Enso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.