SVT Värmlands reporter Rino Rotevatn pratar med en kvinna som har ryggen vänd mot kameran för att förbli anonym.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan berättar att hennes stöd från socialtjänsten drogs in efter att hon kritiserat myndigheten i sociala medier. Foto: Maja Yngve/SVT

Kritiserade socialtjänsten i Säffle – då drogs stödet in

Publicerad

När hon kritiserade socialtjänsten i Säffles hantering av ett drogtest svarade socialtjänsten med att dra in allt stöd till henne. Nu utreds socialtjänstens agerande av Justitieombudsmannen, JO.

– Socialtjänstens agerande innebar tre månaders längre väntan på att få ha mitt barn, säger kvinnan om socialtjänstens hantering av hennes ärende.

Det var i våras som socialtjänsten i Säffle beslutade dra in det beviljade stödet till kvinnan efter att hon uttryckt sig negativt i sociala medier om socialtjänstens agerande.

– Jag har lagt ut och berättat om min misstro mot socialtjänsten, utan att nämna särskilda tjänstemän utan det har handlat om myndigheten, berättar kvinnan.

Själva stödinsatsen bestod bland annat av drogtester efter att kvinnan misstänktes ha testat positivt för narkotika. Testerna skulle genomföras för att hon skulle få ha hand om sitt barn.

– De hade inte begärt rätt typ av analys, säger kvinnan.

Kommenterar inte enskilda fall

Socialtjänstens chef i Säffle vill inte kommentera det enskilda fallet och med det inte heller den pågående JO-utredningen.

– Eftersom vi är omgivna av en stark sekretess kan jag inte uttala mig i ett enskilt ärende, säger socialchefen Agneta Andersson Pettersson.

Justitieombudsmannen, JO, kräver nu att Säffle kommun förklarar hur deras agerande förhåller sig såväl till repressalieförbudet i yttrandefrihetslagstiftningen som förvaltningslagens regler kring ändringar av fattade beslut.

I videon ovan berättar den drabbade kvinnan om hur socialtjänsten motiverade att stödet till henne drogs in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.