Foto: TT

Landstinget utreder gratis TBE-vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande alliansen i landstinget vill införa ett vaccinationsprogram mot TBE. Nu ger man landstingsledningen uppdraget att ta reda på hur det skulle kunna se ut.

– Vi har sett att det är fler och fler som drabbas av TBE. Och konsekvenserna för en del patienter är ganska stora med livslånga besvär. Därför tycker vi att det är viktigt att vi ser över hur vi vaccinerar och att det blir ordning och reda på vaccinationerna när det gäller det här, säger Elisabeth Kihlström (KD).

TBE är en fästingburen hjärninflammation. TBE håller på att breda ut sig över Sverige och blir vanligare och vanligare även i Värmland. Från att ha varit enstaka fall tidigare så insjuknade 15 personer förra året varav 13 smittades i Värmland.

Sjukdomen ger till en början bland annat hög feber, kräkningar och svår huvudvärk. Den kan också ge gångsvårigheter, minnesproblem och förlamningar i olika delar av kroppen.

Utreda vaccinationsprogram

Det politiska initiativet kommer från Värmlands Samverkan och består av man vill att landstingsdirektören får i uppdrag att utreda hur ett vaccinationsprogram kan utformas. Det som saknas enligt Elisabeth Kihlström (KD) är en enhetlighet för hur man behandlar vaccinationsbehovet i länet.

– Vi hoppas vi kan få till ett vaccinationsprogram för vi är övertygade om att vi främjar hälsan på ett bra sätt med vaccinationer, säger Elisabeth Kihlström.

Tre doser under första året

Vaccinet mot TBE tas i tre doser under en ettårs period. Då räcker skyddet i cirka tre år innan det behöver fyllas på med nya doser. Varje dos kostar cirka 350 kronor. Det innebär att vaccinera en hel familj på fyra personer kostar cirka 5 000 kronor.

I förslaget finns det för närvarande inga idéer om hur ett program skulle kunna se eller vad det skulle kosta.

– Utredningen ska titta på de medicinska underlagen, vad det skulle innebära för befolkningen och konsekvenser för landstinget givetvis, säger Elisabeth Kihlström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.