När det är svårt att komma fram till vårdcentralen och det krävs timmar av väntan på akuten blir läkare på nätet ett alternativ för allt fler.
– Det här är ju ett nytt sätt att bedriva som är sin linda, så det finns mycket att tänka runt för att det ska bli så bra som möjligt, säger Mathias Karlsson, chef för öppenvården på Landstinget i Värmland.
Först i landet
Landstinget har slutit avtal med ett av nätdoktorföretagen och gör nu som första landsting i landet en vetenskaplig utvärdering av hur vården på nätet fungerar. Men redan nu står klart att nätdoktorer faktiskt kan vara en avlastning för den vanliga vården.
– Sökmönstret är väldigt likt det vi ser på våra jourcentraler så det är det vi jämför mot, säger Mathias Karlsson.
Vill få ett gemensamt avtal
För de som vill ha hjälp av en doktor på nätet kostar det mellan 200 och 350 kronor beroende på vilken nättjänst man väljer. Resten betalar landstinget och det skiljer stort mellan det företag som man har avtal med och de andra. Därför arbetar nu SKL, Sveriges kommuner och landsting, med att få till ett gemensamt avtal för nätdoktorerna. Och Landstinget i Värmland arbetar nu dessutom med att på sikt inrätta en egen nätdoktor.
– Kanske inte nästa år, men inom fem år hoppas jag att vi har en egen verksamhet, säger Mathias Karlsson.