Misstänkt legionella på Centralsjukhuset i Karlstad var troligen falskt alarm. Foto: Morgan Kringstad/SVT

Legionellalarm på CSK i Karlstad – troligen falskt alarm

Uppdaterad
Publicerad

De nybyggda kirurglokalerna på Centralsjukhuset i Karlstad misstänktes ha drabbats av legionellabakterien – något som kan leda till svår lunginflammation för den som blir sjuk.

Nu visar nya prover att det troligen var falskt alarm.

Det var efter misstanke om att en patient som var inlagd på sjukhuset drabbats av legionella som prover togs i Hus 15, modulavdelningen med tre kirurgavdelningar. Provtagning gjordes på vattnet.

Initialt visade proverna att det fanns legionella i systemet.

– Men snabbtestet visar även att det finns avdödade legionellabakterier. Vi gjorde därefter en ordentlig provtagning för odling och svaret vi har fått nu är att det inte finns någon legionellasmitta i vårt vatten, säger Sören Nilsson, driftchef på Regionfastigheter.

Ytterligare prover kommer att för att säkerställa att det inte finns någon legionella på sjukhuset.

– Vi tar alltid sånt här på största allvar. Men vi känner oss trygga med det extra legionellaskydd som finns installerat på våra tre sjukhus, säger driftchefen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du svar på vad legionella (legionärssjukan) är. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.