Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Licensjakten på lodjur i Värmland inleds

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar licensjakten på lodjur och pågår fram till 31 mars. I hela Sverige får totalt 201 lodjur skjutas under perioden varav tio i Värmland. Enligt Naturskyddsföreningen, som hade föredragit en större etablering, motsvarar det 14 procent av hela lodjursstammen i Sverige.

I videon: Hör Länsstyrelsen, Jägareförbundet Värmland och Naturskyddsföreningen om lodjursjakten.

Enligt Naturvårdsverket finns cirka 1 400 lodjur i Sverige, medan Svenska Jägareförbundet uppskattar lodjursbeståndet till 1 500-2 000 djur.

Länsstyrelsen utgår från förra årets inventeringsresultat i länet när de bestämmer hur många lodjur som ska fällas i kombination med SLU:s bedömning av vad som är lämpligt för en fortsatt gynnsam bevarandestatus.

Lodjurens påverkan är omtvistad

– Lodjur har i princip ingen negativ påverkan på vare sig tamdjur eller hundar. De är inte heller farliga för människan. Lodjur har en viktig funktion i ekosystemet och genom att jaga rådjur och hjort sparar det samhället kostnader i form av till exempel trafikolyckor och betesskador, säger Isak Isaksson, sakkunnig biolog på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

14 familjegrupper av lodjur, minst en hona med unge, räknas för nuvarande till länet. Värmlands beslutade förvaltningsnivå är totalt på tolv familjegrupper och elva är ett minimum.

– Det finns helt enkelt tillräckligt mycket lodjur för att kunna jaga tio stycken i Värmland, säger David Höök, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

”Ett sätt att bevara balansen i naturen”

Världsnaturfonden anser att årets stora lodjursjakt inte är förenlig med EU:s art- och habitatdirektiv i ett pressmeddelande från 23 februari 2023.

– Jakten är ett sätt att bevara balansen i naturen och se till att lodjuret inte svälter ihjäl för att det inte finns tillräckligt med födodjur i skogarna, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.