En person står i en ladugård och klappar en röd ko som har en gul öronmärkning. Koen är instängd bakom en metallgrind, medan en svart och vit ko syns i bakgrunden. Ladugården har en rustik känsla med synliga stänger och inslag av halm på golvet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om Lilleruds nya lyx-ladugård i klippet. Foto: Maria Haglund/SVT

Lilleruds naturbruksgymnasium storsatsar på ny modern ladugård

Publicerad

Efter närmare 20 års diskussioner kommer nu Lilleruds naturbruksgymnasium i Vålberg bygga om sin ladugård till en modern datoriserad anläggning med lösdrift och robotmjölkning.

– Det betyder jättemycket för oss, säger skolans vd Anders Westlund.

Idag står korna i naturbruksgymnasiets ladugård uppbundna i bås och mjölkas efter schema med mjölkmaskin. Men med den nya anläggningen kommer djuren får gå på lösdrift. Där kommer korna själva få bestämma när ska äta, vila och mjölkas av en robot.

– Den här typen av ladugårdar vi har nu är nästan lite museal, de finns nästan inte kvar, säger Anders Westlund.

Stora förändringar för eleverna

För eleverna kommer den nya anläggningen med modern teknik innebära att undervisningen delvis görs om. Thelma Nilsson läser sista året till djurskötare och är just nu ute på praktik. Hon kommer inte hinna ta del av den nya ladugården och dess moderna teknik.

– Det känns ju skittråkigt, det hade känts mycket bättre om jag också hade fått varit med när det var robot här, säger Thelma Nilsson.

Hör mer om den nya toppmoderna ladugården på Lillerud och vad den kommer betyda för eleverna och djuren.

Projektet kommer att kosta mellan fem och tio miljoner kronor. Byggstart beräknas om ett år och 2026 ska ladugården stå klar. Under tiden för bygget kommer korna bo kvar i ladugården och mjölkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.