De nya råden gäller redan från och med idag och gäller fram till och med den 10 december, men kan förlängas efter det om situationen så kräver. Råden införs för att försöka bromsa spridningen av coronaviruset och handlar till stor del om att minska all möjlig närkontakt med andra personer.
– Vi har sett en ökad smittspridning i hela länet. Från början var det väldigt dominerande bland de yngre målgrupperna, men nu har det börjat komma uppåt i åldrarna, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén på Region Värmlands presskonferens.
Uppmaning att jobba hemifrån
Folkhälsomyndigheten beslut omfattar även skärpta råd för arbetsplatser och verksamheter. Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att hjälpa personalen att följa de nya allmänna råden. Det handlar bland annat om att utöka möjligheten att jobba hemifrån och skjuta upp konferenser och arbetsresor.
Förutom Värmland införs från och med idag även lokala restriktioner i Dalarnas, Gotlands län och Västmanlands län.
Här är de nya råden
- Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
- Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
- Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
- Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.
Källa: Folkhälsomyndigheten