Aktivisten Lovette Jallow föreläste för studenter om rasism och jämställdhet på temadagen ”Allas lika värde” på Karlstads universitet. Foto: SVT

Lovette Jallow pratade om rasism på Karlstads universitet

Publicerad

Den strukturella rasismen är dold för den som inte själv drabbas av den. Men åhörarna på Karlstads universitet fick på tisdagen lära sig mer om rasism och jämställdhet från aktivisten Lovette Jallow.

– Den strukturella rasismen fungerar utan att du är medveten om det, säger hon.

Jpro19, eller Jämställdhetsprojektet 2019 är namnet på projektgruppen som anordnar temadagarna ”Allas lika värde” på uppdrag av studentkåren på Karlstad universitet.

– Syftet är att vi vill sprida kunskap om jämställdhet för att sen kunna utveckla ett mer jämställt samhälle. Vi kände då att skolan var en bra plats att börja på för att vi studenter känt att det saknas kunskap om jämställdhet. Det vet skolan också om så universitet har varit jättestödjande i projektet, säger Elinor Hagelin, projektledare Jpro19.

Aktivist på och utanför Instagram

Huvudföreläsaren första dagen var Lovette Jallow som är aktivist och föreläsare och driver Instagramkontot @action4humanity där hon sprider kunskap om rasism, islamofobi och sexism. Hon har även en förening som hjälper utsatta människor. Samtidigt med hennes aktivism jobbar hon heltid.

”Svårt att upptäcka”

Under dagens föreläsning fokuserade hon på jämställdhet och strukturell rasism. För den som inte är medveten om den strukturella rasismen i samhället är det svårt att upptäcka den menar hon, men Lovette Jallow har precis som många afrosvenskar drabbats av den på olika sätt.

– Det kan till exempel vara att bli ”random” stoppad på flygplatsen, fast man vet att det inte är ”random” eftersom personen framför dig också blev stoppad så nästa person borde vara fem personer bakom dig, säger hon.

Påfrestande engagemang

Hennes aktivism sliter på henne och hon beskriver det som att engagemanget valt henne, inte tvärtom.

– Att blunda för orättvisorna i samhället är inget privilegie jag, eller andra aktivister, har. Baksidorna är ju depression, att man faktiskt är så pass empatisk när man hjälper folk att man tar sig an deras problem och mår lika dåligt som de gör. Så det är en påfrestning rent mentalt.

Hon hanterar det genom att påminna sig själv om varför hon engagerar sig, att sluta när hon inte mår bra och att ta pauser och försöka ta hand om sig själv.

Vad är det bästa med att vara aktivist?

– Jag tror att trots motgångarna så är det när man faktiskt lyckas nå människor som kanske till en början var rasister, öppet och dolt, men att få dem att förstå att rasismen inte kommer föra oss framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.