Johan von Scheele, talesperson för styrelsen vid Lundsbergs skola Foto: TT

Lundsberg blir vanlig skola

Uppdaterad
Publicerad

Riksinternatens särställning i Sverige ska upphöra. Det har regeringen nu kommit fram till. Det betyder att de tre riksinternat som i dag finns i Sverige, Lundsberg, Grenna och Sigtuna, förlorar sina särskilda villkor.

Skolorna kommer därmed inte längre att få de särskilda statsbidrag som de tidigare haft och de kommer heller inte att kunna ta ut avgifter för undervisningen.

– Om några skolor får ta ut höga elevavgifter innebär det att bara de föräldrar som har väldigt tjocka plånböcker har råd att sätta sina barn i de här skolorna, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Lundsbergs skola

Positiva reaktioner

Förslaget har varit ute på remiss och tagits emot positivt. Och även styrelsen för Lundsberg är positiv.

– Vi välkomnar att det blir ett gemensamt regelverk för samtliga friskolor med internat, säger Johan von Schéele, styrelseledamot.

Han menar att Lundsberg bara påverkas marginellt ekonomiskt då skolan redan i dag bara tar ut avgift för själva internatboendet och inte för undervisningen. De pengarna som man fått i bidrag för utlandssvenskarnas barn har betalats tillbaka till de föräldrarna i form av rabatt på internatavgiften.

– Det handlar om mindre än hundra tusen som vi förlorar i inkomster, säger Johan von Schéele.

Strörre konkurrens om elever

Att förändringen kommer innebära att skolans karaktär förändras eller att man kommer locka elever från annat håll i dag tror han heller inte.

– Men det är sannolikt att det kommer innebära att det blir större konkurrens om utlandseleverna i och med att alla skolor får samma villkor. Vi måste se till att vi ligger i spets när det gäller kvalitet och trygghet för eleverna, men det känner jag mig trygg med, säger han.

Regeringen lämnar in förslaget till lagrådet i dag och lagändringen ska träda i kraft den 1 januari 2016, med övergångsregler för elever som har påbörjat en utbildning innan dess.

”Inte så revolutionerande”

Erik Nilsson, chef för utvecklingsavdelningen på Skolverket, tycker inte att beslutet är särskilt revolutionerande. Det har länge pågått en utveckling där alltfler utlandssvenska ungdomar går i internationella skolor i landet där de bor. När riksinternaten inrättades var behovet större att sätta sina barn i skola i Sverige. Redan nu är ju en stor del av eleverna på riksinternaten inte barn till utlandssvenskar.

– Det handlar snarare om en normalisering. Riksinternaten blir nu vanliga fristående skolor som får elevernas skolpeng, säger Erik Nilsson.

– Den stora förändringen är att de inte längre får ta ut avgifter för undervisningen, säger han.

Boendet blir i princip den enda extrakostnaden för eleverna om de inte råkar bo i närheten. Även i fortsättningen får internaten nämligen ta betalt för boendet.

– Elevens hemkommun betalar ett mindre inackorderingsbidrag för den som inte kan bo hemma, säger Erik Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet