Det krävs stora förändringar för att göra Lundsberg till en mer attraktiv skola efter de senaste årens rapporter om kränkningar och våld. Det menar den nya styrelse som tillträdde före jul.
– Det handlar om Lundsbergs varumärke, säger styrelserepresentanten Johan von Schéele.
– Du menar att det som hänt har gjort att ni tappat elever?
– Ja, absolut. Det har definitivt påverkat vår rekrytering.
Traditioner ska bort
Den gamla styrelsen avgick som en direkt följd av den omtalade strykjärnsnollningen som fick Skolinspektionen att stänga Lundsberg.
Den nya styrelsen menar nu att det är en ren överlevnadsfråga för Lundsberg att göra upp med gamla traditioner och attityder.
Ett stort förändringsarbete pågår just nu, och man har tagit externa konsulter till hjälp.
– Vi måste bort från alla dubbla budskap. Det måste vara solklart vad som gäller, vilka regler som finns för hur vi ska bete oss mot varandra, säger Michael Lisberg, som tillträdde som ny rektor vid årsskiftet.
Den förre rektorn fick sparken efter den urartade nollningen, eller ”existensbeviset” som det kallas på Lundsberg. Just en sådan Lundsbergstradition som nu ska bort för gott.
-– Självlart ska en modern skola vara helt fri från kränkningar, säger Michael Lisberg.
Nya elever
Det minskade elevantalet har redan lett till att skolan tvingats stänga ett av sina elevhem. Fortsätter trenden kan det även bli personalminskningar.
För att vända utvecklingen satsar Lundsberg nu på att locka nya elever från trakten. Ungdomar i orter som Storfors och Kristinehamn ska lockas att pendla till Lundsberg istället för att välja de lokala gymnsieskolorna.
– Vi har riktat oss till en nationell och internationell kundkrets, men vi måste också rikta oss till de lokala elever som finns här, säger Johan von Schéele.