en fiskare som kastar sitt drag ut i vattnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den franska fiskeguiden Paul Bardet om varför han tror att utländska turister lockas till att fiska i Sverige. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Lyft för fisketurismen i Sverige – fler utländska besökare

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler utländska fisketurister hittar till Sverige, det visar statistik från iFiske. En som tydligt ser trenden är fiskeguiden Paul Bardet, som själv är från Frankrike.

– Jag tror att folk kommer hit på grund av idyllen, säger han.

Över en femårsperiod har iFiske nästan fyrdubblat sin försäljning av fiskekort till utländska turister. Det är framförallt efter pandemin som det fått ett lyft.

Paul Bardet anordnar guidade fisketurer vid Töcksfors i Värmland, han har fiskat i Sverige i tio år och märker att det blir populärare för fiskare att komma hit.

– Att fler och fler hittar hit tror jag beror på sociala medier, det lockar hit folk, säger han.

”Högre tryck på fisket”

Under två perioder mellan april till oktober tar Paul Bardet emot fiskare. De allra flesta kommer från Frankrike, Schweiz, Belgien samt Tyskland. Att fisketurismen från utlandet ökar har både sina för- och nackdelar.

– Det blir förstås ett högre tryck på fisket. Samtidigt tillhör naturen och sjöarna alla, så visst ska folk få komma hit och förverkliga sin dröm.

Antalet sålda fiskekort per år

2019: 20 000 st
2020:
16 000 st
2021:
29 000 st
2022:
51 000 st
2023:
76 000 st

Även om fiske inte ingår i allemansrätten får du fiska fritt med spö och vissa andra handredskap längs kusterna och i Sveriges fem största sjöar: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. Fiskekort krävs för fiske i andra vatten som till exempel mindre sjöar.

Källa: iFiske/Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.