Foto: SVT

Mamma ställde krav på skolan – anmäldes till socialen

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Värmlands granskning av skolan och elever i behov av stöd, har många hört av sig och delat med sig av sina erfarenheter. Bland dem finns flera föräldrar som i sin kamp för stöd upplevt att skolan och kommunen i vissa fall hotar med att anmäla föräldrarna till socialen. En av dem som varit med om det är Linnéa i Kristinehamn.

Hennes son är femton år och går i nian. I över sju år har familjen kämpat med sonens skolgång. Han har adhd och drag av autism. Problemen i skolan har resulterat i flera anmälningar till skolinspektionen som i sin tur lett till skarp kritik mot kommunen och krav på förbättringar. Men trots det har Linnéas son fortfarande stora problem i skolan och hon menar att han inte får rätt stöd.

– Så länge skolinspektionen har legat på i den här utredningen har de försökt anpassa och gjort rätt. Men när det är klart, då känns det som att de anser att ”nu kan vi fortsätta som förut, på det gamla sättet”, säger Linnéa.

När skolan inte fungerar

Läs även: Eva slåss för att dottern ska få gå i skolan

Fasthållen av skolpersonal

Förutom att skolinspektionen har kritiserat Kristinehamns kommun och de två skolor det handlar om, har kommunen krävts på skadestånd av barn- och elevombudet bland annat efter en händelse då Linnéas son blev fasthållen av flera personer i skolpersonalen, något som satt djupa spår.

– Det är ganska grova saker han har varit med om. Saker som inga barn ska behöva vara med om i en skolmiljö. Han har svårt med fysisk kontakt och den har blivit betydligt sämre på grund av det, säger Linnéa.

Läs även: Ökat antal anmälningar till Skolinspektionen

”De går till motattack”

Precis som flera andra föräldrar vi varit i kontakt med har Linnéa och hennes man upplevt att skolan, eller kommunen, antyder att de ska anmäla föräldrarna till socialtjänsten. Man motanmäler föräldrar som kräver mer stöd av skolan än de får. Linnéa och hennes man har blivit anmälda till socialtjänsten flera gånger.

– De anger att jag inte gynnar gossens fortsatta utveckling. Jag har på papper idag att det är skolan som inte gynnar hans fortsatta utveckling. Det blir så fel. De går till motattack hela tiden och gör en saker som bränner ut familjer och barn, säger Linnéa.

Polisanmäld

I det här fallet gick det så långt som att Linnea blev polisanmäld efter att hon sagt att skulle prata med media om sin sons fall.

– Jag känner varken till att något är polisanmält eller att det har anmälts till socialtjänsten, det har jag ingen aning om. Jag har inga kommentarer om det, säger Ulf Granhagen (S), ordförande skolnämnden.

Skrämmande

Trots detta har Linnéa och hennes man inte backat i sina krav på skolan, men hon tror att det finns dom som inte orkar mer när kommunen pratar om att anmäla föräldrarna.

– Det är klart att det kan upplevas skrämmande. Det vet jag att det gör för många, det är många som inte vågar driva på och stå upp för sina barn, med rädsla för att man ska bli anmäld hit eller dit.

– Det händer att man anmäler men det är utifrån barnens bästa, säger Ulf Granhagen (S), ordförande skolnämnden, Kristinehamns kommun.

Rektorns kommentar

När SVT Nyheter Värmland når Emil Östensson som är rektor på Djurgårdssskolan i Kristinehamn, säger han såhär:

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet. Generellt sett skall dock skolan ta till sig kritik och rätta till brister. Att en förälder uppfattar att skolan motanmäler är beklagligt, men generellt sett har vi den skyldigheten om vi hyser oro för att barnet far illa. Vi måste enligt lag se till barnets bästa, säger Emil Östensson.

Läs även: Hon anmälde skolan – och fick rätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

När skolan inte fungerar

Mer i ämnet