Många flyktingar har hörselskador

Publicerad

Fyra av tio nyanlända som bor i Sunne och Torsby har nedsatt hörsel. Erfarenheter från krigets Syrien kan vara en orsak. Mahmoud Khouja är en av dem som har deltagit i undersökningen.

Mahmoud Khouja kom till Sverige för två år sedan. Han flydde från staden Allepo i Syrien, en av de städer som drabbats mycket hårt av kriget. Han har sett sin stad bombas och vande sig vid både flygbombningarna och annan skottlossning.

– Jag lärde mig att gapa och hålla för öronen när smällarna kom. Det var för att klara tryckvågen.

Blev kvar länge på SFI

Han är en av de 150 som fått sin hörsel och syn kontrollerad. Bakom den unika undersökningen står en samarbetsorganisation i Fryksdalen bestående av Försäkringskassan, Landstinget, kommunerna och Arbetsförmedlingen.

– Vi upplevde att det fanns problem i SFI med att många stannade länge. Vi funderade om det fanns problem med synen eller hörseln. Arbetsförmedlingen vill ju få ut våra nyanlända i jobb så fort som möjligt, berättar Torbjörn Johansson som är chef för Arbetsförmedlingen i Norra Värmland.

”Varit nära krigshandlingar”

90.000 kronor har undersökningen kostat och resultatet visar att fyrtio procent av de undersökta nyanlända flyktingarna har hörselnedsättningar. En del av dem allvarliga, hävdar Madeleine Karlsson-Svensc som är sjuksköterska på företagshälsovården Hälsolänken i Torsby.

– Det fanns en grupp med allvarliga hörselproblem. Vi fann också en ovanligt stor grupp där man hörde olika bra på öronen. När vi upptäcker sådana hörselproblem det så ska vi hänvisa människor vidare till utredning.

De 150 undersökta flyktingarna har varierande erfarenheter av kriget i Syrien.

– De som har hörselskador och är under 60 år har ofta drabbats av högt ljud och här vet vi att de här människorna kommer från kriget och har varit olika nära krigshandlingar.

– Jag är glad att vi får den här undersökningen och får reda på om vi har problem, konstaterar Mahmoud Khouja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.